Isteri Sanggup Jadi ‘IBU TUNGGAL’ Walaupun ADA SUAMI, Hanya Bertahan Demi ANAK

Isteri Sanggup Jadi ‘IBU TUNGGAL’ Walaupun ADA SUAMI, Hanya Bertahan Demi ANAK

#GAMBAR HIASAN

Screenshot 2022 11 06 033455

Bila berkahwin, tentu sekali pasangan inginkan anak-anak sebagai penyambung zuriat. Bahagia, pahit atau derita sekalipun rumahtangga, isteri sanggup bertahan demi anak-anak.

Isteri sanggup bertahan demi anak dan tidak mahu anaknya tidak berayah. Percayalah, mak-mak sanggup lakukan apa saja demi anak dan keluarga.

Tiada seorang pun wanita yang berkahwin ingin derita dengan perkahwinan yang dibina. Sebab itulah, jangan hairan bila ada isteri yang sanggup bertahan dan dia lakukan semata-mata sayangkan keluarga.

Sanggup bertahan bermakna isteri tak kisah berdikari, keluarkan perbelanjaan rumah dan dan mencari nafkah untuk keluarga. Walaupun ada suami, dirinya seolah-olah ‘ibu tunggal’ kerana dialah yang uruskan segal-galanya dalam rumahtangga.

Nak tahu apa yang dikatakan isteri sanggup jadi ‘ibu tunggal’, ikuti perkongsian daripada peguam syarie ini, Khairul Fahmi Ramli.

Sanggup Bertahan Demi Keluarga

Bila ada anak, segalanya dicurahkan untuknya.

Demi anak, banyak ibu bertahan dalam derita.

Tanyalah mana-mana isteri sekalipun, siapa saja yang sanggup nak kahwin tapi menderita dalam perkahwinan. Semua orang tak nak.

Di luar sana saya percaya ramai wanita yang kini, dialah ibu dan dia jugalah bapa kepada anak-anaknya. Bukan kerana dia ibu tunggal, tapi keadaan dia yang membuatkan seolah-olah dia ibu tunggal.

Ibu itulah yang uruskan hal ehwal anak-anak sendirian, dia jugalah yang bekerja siang malam untuk cari nafkah kepada anak-anak.

Ada sebilangan kecil yang mungkin dia terpaksa lakukan begitu sebab suami lumpuh, sakit, kematian suami dan hal-hal yang tak dapat dielakkan.

Tapi,
Lebih teruk bila dia jadi ‘Ibu Tunggal’ menanggung segala perbelanjaan diri dan anak-anak, WALAUPUN wanita itu sebenarnya ada suami.

Contoh ‘Ibu tunggal’ Ada Suami

Ada beberapa contoh mengapa ibu yang tanggung segala perbelanjaan anak walaupun ada suami yang sihat:

1. Suami banyak hutang peribadi

Kadang-kadang banyak suami yang terpaksa abaikan tanggungjawab menyediakan nafkah wajib kepada anak isteri disebabkan banyak buat Personal Loan, Overlap loan, kereta mahal lebih daripada kemampuan, hutang kad kredit dan macam-macam hutang lain lagi.

Perkara ini berlaku disebabkan lelaki itu sebelum kahwin tidak ada perancangan kewangan yang betul bagaimana nak survive dalam kehidupan selepas kahwin. Ada juga disebabkan, hutang yang tinggi ini disebabkan nafsu sendiri seperti nak pakai kereta mahal, hingga bayaran bulanan lebih daripada RM1000, sedangkan gaji baru dalam RM2500.

2. Suami banyak membazir

Pembaziran ini sangat kerap berlaku. Kadang-kadang, benda yang tak patut beli pun dibeli juga. Contohnya, bayaran bulanan Astro/Netflix. Itu satu kehendak sahaja. Kalau tak ada pun, masih boleh hidup. Satu lagi, yang paling ketara adalah, pembelian rokok atau vape.

Walaupun ada banyak pandangan ulama’ sudah sebut Haram, tapi, masih lagi ada pembaziran untuk perbelanjaan rokok setiap bulan. Pembaziran itu berlaku bila, benda yang tak diperlukan, kita tetap nak beli. Ia masih berkaitan tentang nafsu.

3. Suami tak bekerja/malas

Ini satu perkara yang paling membuatkan wanita takut nak berkahwin. Bila dapat suami yang malas nak kerja, atau bila dah tak cukup pendapatan tapi tak mahu usaha lebih untuk cukupkan keperluan anak isteri.

Kadang-kadang masih ada lagi suami yang tahu kahwin saja, tapi segala perbelanjaan isteri dan anak-anak, mak dan ayahnya yang tanggung. Ishhh, malu sangatlah kalau nak kahwin, tapi tak mampu berdikari. Lebih baik tak payah kahwin kalau macam tu. Biasa sangat jadi anak manja kalau macam ni.

4. Suami ada banyak isteri

Sepatutnya, orang yang poligami kena ada banyak duit. Sebab setiap bulan mesti banyak perbelanjaan untuk dirinya, isteri-isterinya dan anak-anaknya. Ye lah, lebih besar periuk, lebih banyak keraknya.

Cuma, ada sebilangan suami, yang tak ada kemampuan kewangan pun, tapi nak kahwin lebih juga. Tak boleh cara baik, dia nikah pula dekat Siam cara sindiket. Lepas itu, anak isteri sedia ada terabailah dari sudut nafkah. Ye la kan, ada isteri baru.

5. Bekas suami jahil

Bila sudah berpisah, biasanya anak-anak diletakkan di bawah jagaan ibu. Jadi, ada sesetengah lelaki yang tak faham, walaupun diterangkan berkali-kali. Hak jagaan tetap dibawah ibu, bapa pula wajib bagi Nafkah.

Ada yang faham, mudah. Tapi bila ada yang tak faham, dia akan mengelak dan buat tak tahu saja bab perbelanjaan wajib anak. Lelaki ini selalu akan cakap, “dah mak dia yang jaga, mak dia la yang tanggung.” Kemudian bila bawak tuntutan ke Mahkamah, mulalah nak marah-marah dan cari seribu satu jalan elak bayar nafkah.

”Tidak Mahu Berpisah”

Kenapa ramai wanita tak mahu cerai sebab anak?

Biasanya jawapan yang akan saya dapat adalah bimbang anak itu dibesarkan tanpa bapa?

Adakah bapa kepada anak tersebut akan mati kalau mereka berpisah?
Mungkin pada saya, ramai orang tak nak pisah kerana anak ada sebabnya tersendiri. Cumanya, semua ini bergantung kepada wanita tersebut. Sekiranya, dia sanggup beri peluang untuk suaminya berubah, maka berikhtiarlah sesuatu.

Namun, jika sekiranya anda sudah tidak sanggup lagi menanggung derita, Islam tidak pernah mengHARAMkan atau meMAKHRUHkan berpisah. Bahkan, perceraian itu sendiri adalah Harus jika perkahwinan tersebut mendatangkan kemudaratan kepada diri sendiri.

Kalau tidak, Islam itu akan dilihat sebagai agama yang tidak adil kerana memaksa wanita itu hidup dalam penderitaan dek kerana perbuatan suaminya yang abaikan tanggungjawab.

Semoga dengan pengorbanan anda sebagai isteri dan ibu, dapat suatu ganjaran yang besar dan dipermudahkan Allah atas apa jua urusan anda.

Pilihan di tangan anda. Anda yang tentukan kehidupan anda dan anak-anak anda wahai wanita yang kuat dan hebat.

Mingguan Wanita : Begitulah mak-mak, segalanya untuk anak dan mahukan terbaik untuk anak.

Sumber: Fahmi Ramli

PerhatianMyinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami.

Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama.

Leave a Comment