INFO:Cara Senang Daftar Akaun Baru SPA9

INFO:Cara Senang Daftar Akaun Baru SPA9

INFO:Cara Senang Daftar Akaun Baru SPA9. Majoriti dan kebanyakan dari kita telah mengetahui untuk menjawat jawatan seorang kakitangan awam atau bekerja dibawah sektor kerajaan, pemohon hendaklah membuat permohonan melalui Sistem Pendaftaran Pekerjaan (SPA9), sistem di bawah Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) yang merupakan satu platform saluran antara rakyat dengan kerajaan yang mana sesiapa berminat dan layak untuk bekerja bawah kerajaan mestilah mengisi permohonan di (SPA9).

SPA kini menggunakan SPA9 sepenuhnya menggantikan Borang Pendaftaran Pekerjaan Dalam Perkhidmatan Awam (SPA8i) bermula 28 September lalu.

INFO:Cara Senang Daftar Akaun Baru SPA9

Jika anda berminat untuk mengetahui berkaitan info-info bantuan atau info kerjaya terkini atau berkaitan maklumat maklumat daripada kerajaan anda boleh ikuti telegram terpantas kami dibawah:

Apa itu SPA? Bagaimana pula cara memohon SPA, SPA merupakan singkatan kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Sebuah portal kerajaan yang memberi peluang kepada pemohon yang layak bermula daripada lulusan SPM untuk berkhidmat di bawah kerajaan. Sebahagian pengguna mungkin sudah maklum berkaitan SPA tersebut.

Namun begitu, masih ramai lagi pengguna yang tidak mengetahui kewujudan portal ini. Sementalah lagi soalan seperti “Apa itu SPA?” “Tak pernah tahu.” masih berada di benak pengguna.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) merupakan sebuah portal kerajaan yang berfungsi dalam melantik, mengesahkan dalam perkhidmatan, kemasukan ke dalam jawatan berpencen, menaikkan pangkat, menukar dan menjalankan kawalan tatatertib. Malah, rata-rata pengguna berpendapat Suruhanjaya Perkhidmatan Awam hanya untuk pemohon yang ingin bekerja sahaja. Tanggapan itu salah sama sekali.

SPA bukan sahaja satu portal yang menjurus kepada alam pekerjaan semata-mata malah turut menyediakan satu latihan bertaraf diploma iaitu kursus Latihan Separa Perubatan untuk lepasan SPM dan seangkatan dengannya.

Spa9 merupakan borang pendaftaran permohonan pekerjaan atas talian bagi memohon pekerjaan dalam perkhidmatan awam am persekutuan, perkhidmatan kehakiman dan perundangan serta pentadbiran kerajaan negeri sembilan, melaka, pulau pinang dan perlis di mana kuasa pelantikan adalah terletak di bawah spa.

SPA9 telah dibangunkan dengan penggunaan Kad Pengenalan di mana pemohon boleh melihat dan mengemaskini maklumat pendaftaran serta menyemak status permohonan.

Menerusi kenyataan SPA, jika sebelum ini pemohon sudah membuat pendaftaran pekerjaan melalui SPA8i, anda tidak perlu membuat pendaftaran baru untuk SPA9 ini.

Namun, bagi pemohon yang ingin memohon kerja tetapi masih belum membuat pendaftaran di SPA8i, anda perlu membuat pendaftaran baru melalui SPA9.

BACA JUGA:

Bantuan Khas RM300 Disalurkan Pada Minggu Hadapan – Semak Disini

Tawaran Bantuan Ihsan Komputer 2023 (BAIK 2.0)

Pendaftaran & Login SPA9 Kali Pertama
CARA DAFTAR SPA 9

Untuk mendaftar, sila ikuti langkah berikut:

Layari pautan https://spa9.spa.gov.my/login
Skrin Daftar Akaun Baru akan dipaparkan seperti di atas
Isi Maklumat Pengguna. Pastikan semua medan bertanda *diiisi.
Sila isi bahagian soalan Keselamatan. Sila pastikan calon untuk
mengingati jawapan untuk soalan keselamatan bagi tujuan
penetapan semula kata laluan(reset).
Masukkan kata laluan dan kod keselamatan.
Pemohon diminta untuk menanda kotak persetujuan sebelum menghantar pendaftaran tersebut.
Klik “Daftar”.
Pendaftaran MyID boleh dilakukan sekali sahaja
Untuk mendaftar, Klik “Pendaftaran Pengguna“untuk ke Halaman Pendaftaran

Daftar Akaun Baru SPA9

CARA LOGIN SPA9 UNTUK KALI PERTAMA
Setelah anda berjaya mendaftar, sila log masuk kali pertama dengan mengikut langkah ini:

Skrin Log Masuk akan dipaparkan seperti di atas:

Layari laman web https://spa9.spa.gov.my/login
Sila masukkan No Kad Pengenalan Pemohon
Masukkan Kata Laluan. Sila pastikan kata laluan yang dimasukkan adalah seperti yang didaftarkan sebelum ini.
Klik “Log Masuk”.
Jika pemohon adalah pengguna kali pertama, sila klik “Pengguna Kali Pertama”.
Jika pemohon ingin reset kata laluan, sila klik “Lupa Kata Laluan”.
*Rujuk manual penuh di bawah:

INFO:Cara Senang Daftar Akaun Baru SPA9

Manual Permohonan

Semoga Perkongsian Ini Bermanfaat
Sekian daripada admin berkaitan dengan perkongsian bagaimana cara nak buka akaun SPA9 dengan mudah, diharap dengan perkongsian kaedah dan cara buka akaun ini dapat diambil manfaat sepenuhnya oleh pembaca dan kongsikan kepada sahabat handai yang tidak mengetahui tentang Cara Senang Daftar Akaun Baru SPA9 dan juga yang tidak mengetahui apa itu spa9. Jikalau anda berkongsi kepada orang lain yang anda kenal atau tidak kenali agar peroleh manfaat iaitu berkongsi ilmu bermanfaat bah kan boleh jadi saham jariah pahala kita.

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment