i-Sayang – Tarikh Dan Jumlah Bayaran Yang Akan Diterima

i-Sayang – Tarikh Dan Jumlah Bayaran Yang Akan Diterima

i-Sayang – Tarikh Dan Jumlah Bayaran Yang Akan Diterima – (KWSP) telah melancarkan kemudahan i-Sayang sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membantu meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Menurut Pengerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), kemudahan itu akan membolehkan pemindahan sukarela sebanyak 2% daripada caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

Berikut adalah maklumat lanjut mengenai bantuan

i-Sayang – Tarikh Dan Jumlah Bayaran Yang Akan Diterima

Apa itu KWSP
i-Sayang KWSP adalah kemudahan yang membenarkan pemindahan sukarela 2% caruman KWSP daripada akaun suami ke akaun isteri.

Siapa Yang Boleh Mohon
Syarat Kelayakan Pemberi (Suami)
Ahli KWSP
Perkahwinan yang berdaftar
75 tahun ke bawah

syarat i sayang

Syarat Kelayakan Penerima (Isteri)
Warganegara Malaysia
Ahli KWSP
75 tahun ke bawah
Perkahwin berdaftar

i sayang syarat

Jumlah BANTUAN i-SAYANG KWSP
Berikut adalah jumlah yang akan diterima :

Pemindahan sukarela sebanyak 2% daripada sumbangan daripada akaun suami kepada isteri dibenarkan.
KWSP akan menyokong skim lebihan caruman sukarela di mana ahli boleh meminta majikan mereka menaikkan caruman KWSP mereka melebihi kadar berkanun 11%.

i-Sayang – Tarikh Dan Jumlah Bayaran

Tarikh pembayaran i-SAYANG KWSP
Semakan status kelulusan permohonan ini boleh disemak melalui i-Akaun (Ahli) selepas pendaftaran i sayang dilakukan. Hanya pemberi sahaja yang boleh membuat semakan.

I-Sayang akan dikreditkan ke dalam akaun penerima selepas 2 bulan daripada tarikh penerimaan caruman syer pekerja pemberi.

Cara memohon KWSP i-SAYANG
boleh dibuat secara sukarela oleh pemberi (suami) melalui cara berikut :

i-Akaun (Ahli) atau
Pergi ke pejabat KWSP yang berhampiran berserta dengan Borang Permohonan Pendaftaran iSayang yang telah lengkap diisi.
Info lanjut mengenai caruman ini, sila layari https://www.kwsp.gov.my/ms/member/i-sayang

i-sayang-kwsp-caruman

i-Sayang – Tarikh Dan Jumlah Bayaran

Skim i-Perlindungan KWSP
Selain i-Sayang KWSP, kemudahan lain yang dilancarkan untuk bakal pesara ialah i-Lindung, iaitu skim yang membolehkan pengeluaran dana daripada Akaun 2 untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP.

Inisiatif lain yang sedang dipertimbangkan termasuk pengenalan berperingkat perlindungan mandatori untuk pekerja sektor tidak formal dalam sektor bukan pertanian.

Semak Juga: Jawatan Kosong Malaysia Palm Oil Council (MPOC) Kini Dibuka

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment