i-Akaun KWSP: Semakan & Cara Mohon Terkini 2022

i-Akaun KWSP: Semakan & Cara Mohon Terkini 2022

i-Akaun KWSP: Semakan & Cara Mohon Terkini 2022 – Semakan i-Akaun KWSP membolehkan pencarum menyemak baki KWSP terkini Akaun 1 & 2.

Sebagai pencarum KWSP, Semakan i-Akaun KWSP & Cara Memohon Pengeluaran KWSP ini. anda pastinya mengetahui sistem i-Akaun KWSP yang digunakan secara meluas untuk pekerja mahupun majikan.

Bagaimana untuk menyemak penyata KWSP secara online?

Terbaru, pengeluaran akaun 2 sebanyak RM500 sebulan boleh dipohon bermula 1 April melalui i-Lestari KWSP. Selain itu, melalui sistem semakan penyata KWSP, pencarum boleh memohon pengeluaran KWSP melalui e-Pengeluaran.

Untuk menyemak penyata KWSP, sila log masuk semula ke sistem i-Akaun dan klik pada “Penyata Tahunan Semasa / Tahun Sebelumnya”. Anda boleh log masuk ke sistem i-Akaun untuk menyemak penyata i-Akaun KWSP anda secara dalam talian selepas akaun kwsp anda diaktifkan.

Layari laman web KWSP dan masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan sementara yang diterima untuk mengaktifkan i-Akaun anda dalam tempoh 30 hari selepas pendaftaran. Masukkan ID pengguna dan kata laluan sementara yang diterima. Klik Log Masuk.

Kemudian jangan lupa untuk memilih Frasa Rahsia, Selepas berjaya log masuk, sila buat kata laluan dan pilih imej dalam talian. Penyata i-akaun KWSP semasa anda akan dipaparkan seperti berikut.

Baca Sini: Permohonan Bantuan Syabas RM2000

Baca Juga: Pengeluaran KWSP Akaun 2 Untuk Tujuan Peribadi

Cara Mohon Pengeluaran KWSP

Terdapat 17 jenis pengeluaran akaun KWSP yang perlu anda tahu. Antaranya. Pengeluaran dari Akaun 2 ketika umur 50 dan Pengeluaran dari Akaun 2 untuk pembiayaan pendidikan sendiri atau anak-anak.

Selain itu, Pengeluaran dari Akaun 2 untuk mengurang/menyelesaikan baki pinjaman perumahan, Pengeluaran dari Akaun 2 untuk membina rumah., Pengeluaran dari Akaun 2 untuk membeli rumah.

Menggunakan simpanan KWSP sedia ada dan masa depan untuk meningkatkan had kelayakan pinjaman seperti Pengeluaran dari Akaun 2 untuk membayar ansuran pinjaman perumahan, Pengeluaran dari Akaun 2 untuk membeli rumah PR1MA dan juga Pengeluaran dari Akaun 2 untuk menampung perbelanjaan perubatan DAN/ATAU peralatan perubatan.

Selain itu, Pengeluaran dari Akaun 2 untuk mengerjakan ibadah Haji dan Pengeluaran simpanan yang berlebihan RM1 juta.

Untuk membuat pengeluaran KWSP pada tahun 2020, caranya mudah sahaja. Klik pada button Pengeluaran dan isi segala maklumat yang diminta. Anda akan dihubugi pegawai KWSP untuk pengesahan pengeluaran.

Semakan Dividen KWSP

Pengkreditan dividen i-Akaun KWSP telah pun diumumkan sebanyak 5.45% (konvensional) dan 5% (shariah) bagi tahun 2019 & telah pun selesai dilakukan. Anda juga boleh melakukan kadar semakan i-Akaun KWSP dividen hanya dengan 3 langkah mudah melalui aplikasi i-AKaun. Tak perlu berbaris di kiosk atau di kaunter dah.

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Sumber: portalmalaysia

i-Akaun KWSP

i-Akaun KWSP

i-Akaun KWSP

Leave a Comment