Hadapi masalah ckaran ib.lis pada rahim?, ini tips padu orang dulu2 atasi masalah ckaran ibl.is pada rahim

Hadapi masalah ckaran ib.lis pada rahim?, ini tips padu orang dulu2 atasi masalah ckaran ibl.is pada rahim

Pasti ramai tercari-cari, terdapatkah cara hilangkan senggugvt yang boleh mengatasi atau mengurangkan kesakitn tersebut?

Bercakap tentang kedatangan dara.h haid, perkara paling mengerikan bagi wanita tentunya adalah sengugvt. Ya, mengalami kesakita.n senggug.ut teru.k pastinya ‘mimpi n.geri’ bagi kebanyakan wanita, terutamanya jika ia menj.ejaskan aktiviti harian.

Jadi, SK ingin kongsikan kepada anda semua tentang tips dan cara atasi yang berkesan untuk kurangkan s.akit seng.ugut. Jangan risau, tips yang dikongsikan ini oleh Hello Doktor.

Masalah Bulanan Wanita

Masalah kekejangan ketika h.aid (sengg.ugut) melibatkan gangguan ringan yang berlaku sehari atau dua hari sebelum haid, malah boleh berlanjutan sepanjang kitaran h.aid berlangsung. Kesakitannya boleh menjadi terlalu teruk hingga menjejaskan aktiviti harian.

Umumnya, senggugut teruk berlaku disebabkan oleh kontraksi rahim yang berlaku sebelum atau semasa permulaan kitaran h.aid. Tetapi apakah yang membuatkan kesakitan itu lebih teruk bagi sesetengah individu?

Punca Wanita Mengalami Kes.akitan Sen.ggugut T.eruk

Sebelum mengetahui cara hilangkan senggugut, apa kata kita fahami terlebih dahulu faktor penyebab senggugut ini.

Sesetengah individu cenderung mengalami kekejangan haid yang teruk 2 kerana:

  • Mempunyai tabiat m.erokok
  • Mengalami penda.rahan haid berat
  • Tidak pernah h.amil
  • 4. Mencapai akil b.aligh sebelum berumur 11 tahun

Masalah senggug.ut teru.k juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan seperti:

1. Sindro.m pramenstruasi (PMS)

PMS adalah keadaan biasa disebabkan oleh perubahan hormon dalam tubuh yang berlaku satu hingga dua minggu sebelum haid bermula. Gejala biasanya hilang selepas pendarahan bermula.

2. Endome.triosis

Keadaan perubatan ini berlaku apabila sel dari lapisan rahim tumbuh di bahagian lain tubuh, contohnya seperti di tiub fallopio, ovari atau tisu yang melapisi pelvik

3. Fibroid pada ra.him

Fibroid adalah tumor bukan kanser yang memberi tekanan pada rahim atau menyebabkan haid yang sakit dan tidak normal, walaupun selalunya tidak menimbulkan sebarang gejala

4. Peny.akit radang pelvis (PID)

PID adalah jangkitan pada rahim, tiub fallopio atau ovari yang disebabkan oleh bakteria faraj yang mengakibatkan keradangan pada organ pembiakan dan kesakitan

5. Adenomio.sis

Keadaan jarang berlaku ini melibatkan tisu yang biasanya melapisi rahim mula tumbuh pada dinding otot rahim, sekali gus menyebabkan keradangan, tekanan dan kesakitan. Ia juga mengakibatkan kitaran haid lebih lama dan berat

6. Ste.nosis serviks

Ini juga adalah keadaan yang jarang berlaku di mana serviks mengecil atau sempit sehingga melambatkan aliran haid 8. Ia kemudiannya menyebabkan peningkatan tekanan di dalam rahim lalu mengakibatkan senggugut teruk.

Tanda Anda Mengalami S.enggugut Yang Teruk

Umumnya, kekejang.an haid melibatkan sakit berdenyu.t disertai dengan kekejangan pada bahagian bawah perut dan ia boleh mer.ebak ke bahagian belakang badan mahupun paha.

Ia boleh mula berlaku sehari ataupun dua hari sebelum h.aid, dan memuncak sehingga 24 jam pertama setelah kedatangan darah ha.id. Tapi jangan terkejut, kekejangan ha.id ini juga boleh berlanjutan sehingga tempoh dua ke tiga hari.

Kekejangan ha.id ini juga boleh disertai dengan gejala lain seperti:

  • Loya
  • Keletihan
  • Sakit kepala
  • Pening

Sakit Belakang Ketika H.aid:

Apakah Puncanya?

Selain senggug.ut teruk, antara simptom lain yang sering terjadi ketika datang bulan adalah masalah sa.kit belakang. Kesakitan yang dialami biasanya berlaku pada bahagian tengah belakang badan.

Rasa sakit belakang ini dianggap sebagai “normal” dan berlaku disebabkan perubahan hormon. Prostagla.ndin (hormon yang dihasilkan semasa kitaran ha.id untuk mendorong pengecutan rahi.m bagi menyingkirkan lapisan rahim) boleh mempengaruhi otot punggvng bawah.

Prostagla.ndin yang terhasil secara berlebihan menyebabkan senggugut teruk atau haid yang menyak.itkan. Kontraksi yang berat kemudiannya mendorong sa.kit bahagian belakang. Sakit bahagian belakang ini juga boleh merebak daripada per.ut bawah ke pinggul bawah.

Cara Hilangkan Sengg.ugut Dan Sa.kit Belakang

Bagi kesakitan bahagian belakang dan senggugut yang teruk dan bukan disebabkan masalah kesihatan serius, rawatan di rumah boleh dilakukan 9. Berikut beberapa cara hilangkan senggugut yang boleh dicuba:

1. Mampatan haba

Letakkan pad panas atau botol berisi air panas (yang dibalut tuala kecil) pada bahagian belakang bagi mengurangkan kesakitan. Cara ini juga dapat membantu menenangkan otot pinggul, sekali gus meredakan rasa sakit.

2. Ubat taha.n sakit

Ubat antiradang nonstreroid (NSAID) yang berkesan untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan. Ia boleh dibeli di farmasi atau didapatkan daripada preskripsi doktor.

Satu tinjauan sistematik mendapati ubat tahan sakit sangat berkesan untuk mengurangkan kesakitan senggugut teruk dalam ujian klinikal 10. Malahan ia menunjukkan kesan lebih baik berbanding aspirin.

Jika anda memilih untuk menggunakan NSAID sebagai cara hilangkan senggugut, sila rujuk kepada pakar kesihatan sebelum mengguna sebarang ubat.

3. Cara hilangkan senggu.gut dengan rehat dan bertenang

Sekiranya anda sukar untuk melakukan banyak perkara akibat sakit belakang teruk kesan senggugut yang dialami, luangkan masa beberapa hari untuk diri sendiri.

Apa kata anda bersantai dengan membaca buku kegemaran, melakukan yoga mudah atau sekadar mandian panas yang boleh membantu meningkatkan endorfin. Ia secara semula jadi dapat melawan kesakitan.

4. Makanan tambahan dan vitamin

Pengambilan suplemen dan vitamin sebagai makanan tambahan bersama vitamin B dan magnesium juga boleh mengurangkan kekejangan haid.

5. Cara hilangkan sen.ggugut paling berkesan, penjagaan pemakanan

Perbanyakkan minum air dan makan buah-buahan, sayur-sayuran bersama makanan antiradang lain untuk mengurangkan keradangan dan melegakan gejala sen.ggugut t.eruk seperti sak.it belakang.

Sekiranya sak.it belakang dan senggugut berlanjutan walaupun setelah kitaran h.aid habis atau anda mula mengalami rasa kesak.itan pada kaki atau lemah badan, anda amat disarankan untuk melakukan pemeriksaan perubatan segera kerana ia mungkin didasari oleh masalah kesihatan lain.

LIHAT VIDEO DIBAWAH

Selamat mencuba dan semoga bermanfaat !!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber: Siakap Keli

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di My Info Kerja

 

 

 

Leave a Comment