Duit KWSP 200K Sebelum Pencen

Duit KWSP 200K Sebelum Pencen

duit kwsp

Duit KWSP 200K Sebelum Pencen. Duit KWSP 200K Cepat Habis Sebenarnya Jika anda Tak Buat 5 Ini Sebelum Pencen.

Siapa Duit KWSP yang tak gembira bila pencen atau bersara segala hutang semua dah tak ada. Boleh hidup dengan tenang dan santai tanpa terikat dengan mana-mana komitmen dan kerjaya. Malah sudah tentu ada yang merancang ubah suai rumah atau memiliki kenderaan baru an lihat bila mana, Ketika ini duit dalam tabungan kwsp kita (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) boleh dikeluarkan untuk meneruskan kehidupan seharian.

BACA JUGA:

Namun kadang kala jumlah duit dalam KWSP ratusan ribu dilihat banyak membuatkan kita gelap mata hingga berbelanja dengan boros apatah lagi cukup merisaukan apabila tanpa sedar kita membuat liabiliti terutama pembelian kenderaan baru. Duit ratus ribu pasti cepat habis, tanpa sedar bahawa itulah duit yang akan menjadi saraan hidup semasa kita sudah berusia.

Azizul Azli Ahmad menerusi perkongsian di facebooknya setelah seorang warganet meluahkan duit pencen suaminya sebanyak RM200,000 telah habis digunakan untuk pelbagai tujuan. Sebagaimana nasihat Pakar Kewangan ini. Seterusnya ikuti perkongsian beliau.

1. Jangan ada impian buat rumah lepas bersara, belilah rumah dari zaman kita bekerja. Banyak belanja dan risiko duit akan hilang nantinya.

2. Jual sahaja rumah lama dan biar ada satu rumah sahaja. Jika sewa berbaloi, sewakan sahaja.

3. Jangan buat hutang baru menjelang usia persaraan. “Rugilah saya tak manfaatkan loan saya sebelum pencen”. Kita rugi atau bank yang sedang untung.

4.  Sebelum pancen, rancang agar semua hutang selesai pada usia 55 tahun. Elakkan ada hutang lepas usia 55 tahun.

5. Jika dapat ganjaran pencen bawah RM250k, Jangan ghairah nak renovasi rumah, beli kereta baru, buat rumah idaman, kahwin gadis manja lagi satu. Jangan! Duit akan cepat habis.

Kawan kawan semua, Jika dapat duit RM240k sebagai ganjaran persaraan dalam usia kita sampai 75 tahun, kita ada hanya sebulan RM1000 untuk belanja hidup. Tak semua impian perlu dilaksanakan, adakala biarkan impian kekal jadi impian dari terpaksa bekerja bila bersara. Rasanya tak cukup. Belum belanja anak anak yang masih belum habis sekolah lagi. Moga perkongsian ini menjadi iktibar buat kita semua agar menguruskan kewangan dengan yang baik.

SumberAzizul Azli Ahmad

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

duit kwsp

Leave a Comment