Duit Akaun KWSP Rakyat Habis Dalam Akaun

Duit Akaun KWSP Rakyat Habis Dalam Akaun

Duit Akaun KWSP Rakyat Habis Dalam Akaun. ‘Berdasarkan situasi kos sara hidup sekarang rasanya memang kering lah akaun simpanan.’

Mengulas tinjauan Akaun KWSP tersebut, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Raymond Lew kata masih terdapat jurang besar dalam perancangan kewangan rakyat Malaysia terutamanya berkaitan pembinaan sumber dana yang mencukupi dalam (Akaun KWSP).

Semak Juga: Permohonan Bantuan Kanak-Kanak BKK 2022

Semak Lagi: Semakan Bantuan Khas RM150

Duit Akaun KWSP Rakyat Habis Dalam Akaun

Agensi penyedia insurans hayat dan takaful keluarga, Sun Life Malaysia mendapati 4% responden dalam tinjauannya mencapai had pengeluaran akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWPS) mereka.

Difahamkan tinjauan yang dipanggil ‘Kembara Bersara’ memiliki 1,853 responden, berusia atas 42 tahun, yang kebanyakannya menggariskan isu wang serta kesihatan sebagai kebimbangan utama semasa tahun persaraan mereka.

Bagi menyokong usul tersebut tinjauan turut mendapati sebanyak 18% responden telah membuat pengeluaran khas dalam akaun KWSP mereka dan 14% lagi bercadang untuk melakukan perkara yang sama.

Hasil tinjauan ini tambah Lew lagi berperanan sebagai semboyan amaran kepada rakyat Malaysia untuk lebih memikirkan sumber pendapatan pada hari tua.

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Ikuti ringkasan tinjauan tersebut di bawah.

  • 63% responden khuatir tidak mempunyai wang cukup untuk jalani persaraan yang selesa.
  • 45% responden bergantung kepada pelaburan insurans dan takaful untuk simpanan hari tua.
  • 88% responden akan bergantung kepada simpanan KWSP ketika jalani tahun persaraan.
  • 61% responden mengatakan mereka tidak harapkan kebergantungan daripada anak-anak ketika bersara.
  • 22% responden bercadang untuk terus bekerja selepas persaraan.

Sumber: Majalah Utusan

Leave a Comment