ISU SEMASA: Dividen KWSP dijangka 6 peratus

Dividen KWSP 6 peratus?

Dividen Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi 2021 dijangka akan lebih baik berbanding tahun sebelumnya dengan anggaran antara 5.5 ke 6.0 peratus bagi Simpanan Konvensional dan 5.0 ke 5.5 peratus untuk Simpanan Syariah.

–> Sila baca Senarai Semua Bantuan Yang Anda Layak ~ cara semakan bantuan 2021

Laman web KWSP tidak boleh diakses selepas pengumuman PM

Intipati berita hari ini

  • Prof Madya Ts Dr Anuar Shah Bali Mahomed dari Sekolah Perniagaan dan Ekonomi (SPE), Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, berdasarkan kepada situasi ekonomi pada 2021 khususnya suku keempat 2021, berkemungkinan dividen yang dijangkakan diumumkan oleh KWSP pada Isnin adalah lebih baik jika dibandingkan dengan 2020.
  • Menurutnya, sebelum ini pada 2020, KWSP mengumumkan dividen sebanyak 5.20 peratus bagi Simpanan Konvensional dan 4.90 peratus untuk Simpanan Syariah.
  • “Namun, berdasarkan situasi semasa dan KWSP juga mencatatkan pendapatan pelaburan kasar RM48.02 bilion untuk sembilan bulan pertama berakhir 30 September 2021 dan itu peningkatan 7.7 peratus atau RM3.42 bilion berbanding RM44.60 bilion yang dicatatkan dalam tempoh sama bagi 2020.
  • “Selain itu, KWSP mencatatkan pendapatan pelaburan kasar sembilan bulan pertama berakhir 30 September 2021 lebih tinggi jika dibandingkan dengan tempoh sama 2020, ia juga disebabkan oleh pembukaan sektor ekonomi yang lebih menyeluruh terutamanya pada suku keempat 2021.

(sumber: HMEtro)

KWSP akan lancar i-Sayang tahun depan

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan bantuan di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan yang boleh didapati di Portal Manfaat.

Layari MyInfoKerja bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.
–> Sila baca Semak Bantuan Barang Dapur RM100 Setiap Isi Rumah Guna MyKad | PRIHATIN Kasih

TELEGRAM MYINFOKERJA

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

WHATSAPP MYINFOKERJA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Leave a Comment