ringgit cecah paras terendah sejak krisis kewangan Asia 1998, bertalu desakan minta segera PRU-15
desakan minta segera PRU-15, Brgitu lah, Ketika bertalu-talu desakan Umno yang meminta Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) diadakan segera, Pagi ini, ringgit dilapor dibuka lemah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) kepada paras terendah yang pernah dicatatkan semasa krisis kewangan Asia 1998.
Lebih ramai pelabur beralih kepada mata wang selamat itu ekoran prospek ekonomi global yang tidak menentu, dipetik Bernama. nilai mata wang negara jatuh terduduk ke paras terendah dalam tempoh 24 tahun.
desakan minta segera PRU-15. Menurut peniaga ActivTrades, Dyogenes Rodrigues Diniz, pasaran mengalami turun naik yang lebih ketara berbanding biasa baru-baru ini disebabkan keputusan Russia untuk memotong bekalan gas ke Eropah bagi tempoh yang tidak pasti ekoran memuncaknya konflik geopolitik melibatkan negara itu. Pada 9.01 pagi tadi, mata wang tempatan merosot kepada 4.5010/5035 berbanding dolar AS daripada 4.4970/4500 ketika ditutup semalam.
“Sementara itu, data Indeks Pengurus Pembelian (PMI) Bukan Pembuatan ISM AS bagi Ogos mencatatkan bacaan yang jauh lebih tinggi daripada jangkaan, dan ini meningkatkan tekanan belian terhadap dolar AS yang telah sedia berada dalam aliran menaik sejak beberapa bulan lalu,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.
Jelasnya lagi, berdasarkan data yang menunjukkan inflasi tinggi dan pengangguran rendah di AS, ramai yang menjangkakan Rizab Persekutuan AS mengekalkan trajektori meningkat semasa membabitkan kadar faedah, dengan kenaikan seterusnya yang dijangka diputuskan pada mesyuarat akan datang.
Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.
Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.
Sumber: Malaysia
Baca Sini: