Cara untuk tebus BANTUAN RM600

Cara untuk tebus BANTUAN RM600

Cara untuk tebus BANTUAN RM600. Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan bahawa Sumbangan Asas Rahmah (SARa) akan diagihkan mulai 17 Julai 2023 (Isnin) dan seterusnya.

Bantuan ini akan disediakan dalam bentuk bakul/baucar makanan kepada 200,000 penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) yang termasuk dalam kategori miskin tegar bagi memenuhi keperluan asas makanan.

Tujuan sumbangan ini adalah untuk meringankan kos sara hidup mereka yang diklasifikasikan sebagai terlampau miskin berdasarkan data e-Kasih.

Cara untuk tebus BANTUAN RM600

E-Kasih

Sistem eKasih ialah sistem pangkalan data untuk isi rumah miskin dan miskin tegar yang ditubuhkan di peringkat nasional untuk membantu merancang, melaksana dan memantau program kemiskinan.

Sistem ini merupakan pangkalan data yang diuruskan oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU JPM) dan mengandungi data isi rumah miskin dan miskin tegar.

Data dalam sistem ini digunakan oleh kementerian atau agensi yang memberi bantuan melalui program pembasmian kemiskinan.

Syarat Kelayakan

Syarat untuk penerima inisiatif ini mesti dikelaskan sebagai:

– Rakyat Malaysia.
– Keluarga, warga emas bujang dan belum berkahwin menerusi kategori Sumbangan Tunai (STR) Rahmah 2023.
– Tersenarai sebagai penerima fakir miskin eKasih dalam rekod data Unit Penyelarasan, Pelaksanaan (ICU, JPM) di Jabatan Perdana Menteri sehingga 28 Februari 2023

Lihat rujukan di bawah :

Cara untuk tebus BANTUAN RM600

Jumlah Pembayaran
Bayaran berikut akan diterima untuk sumbangan ini:

– RM600 bagi kategori yang layak

Semakan Status Penerima Bantuan SARA

– Sila layari portal semakan MyKasih: https://apps.mykasih.net:8443/mkmember/Redang/Recip/CheckStatus.aspx?lang=
– Masukkan nombor kad pengenalan tanpa (-).
– Kemudian sila masukkan kod pengesahan mengikut nombor dan angka yang diberikan.
– Klik butang Semak Status untuk menyemak.
– Semakan status penerima akan dipaparkan.

Kaedah Penyaluran
Mengenai kaedah pengagihan sumbangan, Kementerian Kewangan akan merangka kaedah khusus untuk pengagihan sumbangan.

Maklumat lanjut

Untuk maklumat lanjut mengenai sumbangan Asaas Rahmah, sila layari laman web https://www.mykasih.com.my/site/food-aid-programme/sara/faq-bm/.

Baca Juga: Pengeluaran Sebahagian Wang KWSP Telah Diluluskan!

Maklumat Lanjut: Jawatan Kosong Di Alam Sekitar Malaysia Tahun 2023

Cara untuk tebus BANTUAN RM600

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment