Cara Tuntutan Bantuan SKK Rm1000

Cara Tuntutan Bantuan SKK Rm1000

Cara Tuntutan Bantuan SKK Rm1000. Terdapat pakej bantuan yang baru diperkenalkan dan terdapat pakej bantuan yang sudah lama diperkenalkan dan masih diteruskan sehingga kini. Pelbagai pakej bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan sebelum ini.

Secara umumnya, pasti ramai dalam kalangan kita terjejas pendapatan isi rumah atas pelbagai faktor. Oleh itu, kita memerlukan bantuan kewangan tambahan untuk terus menampung kehidupan seharian.

Salah satu pakej bantuan yang masih diteruskan adalah SKK RM1,000 yang mungkin ramai terlepas pandang.

Cara Tuntutan Bantuan SKK Rm1000

Berikut dikongsikan cara tuntutan mengenai bantuan RM,1000.

SKK boleh dituntut secara tunai di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berdekatan dan  Dokumen Yang Diperlukan Untuk Tuntutan Bantuan SKK adalah seperti Sijil Kematian Asal atau Salinan daripada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Kad Pengenalan asal wakil dan  Dokumen pembuktian pertalian antara penerima (individu layak SKK) dan wakil.

Syarat kelayakan permohonan SKK adalah pemohon atau pasangan (bagi permohnan status kahwin dan pasangan adalah warganegara Malaysia) yang meninggal dunia atau Pasangan yang bukan warganegara Malaysia yang meninggal dunia tidak layak SKK.

Selain itu, individu yang sudah Berkahwin serta Ibu atau Bapa Tunggal / balu / janda / duda yang mempunyai anak dan Warga Emas Bujang / Tiada Pasangan. Tempoh tuntutan adalah 1 Januari 2022 Sehingga 31 Disember 2022 ini.

Permohonan bantuan SKK ini juga layak dituntut oleh wakil yang didaftarkan sekiranya pemohon atau pasangan (bagi permohnan status kahwin dan pasangan adalah warganegara Malaysia) yang meninggal dunia.

Kadar Bantuan SKK adalah  seperti Skim Khairat Kematian (SKK) iaitu RM1,000.

Maklumat Lanjut

Maklumat lanjut mengenai bantuan ini boleh layari pautan BKM di https://bkm.hasil.gov.my/

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Baca Juga: Pembayaran Senarai Penerima Bantuan RM600 2022 ini

Leave a Comment