Cara Semak Nombor Tracking Pos Laju Dengan Mudah

Cara Semak Nombor Tracking Pos Laju Dengan Mudah bagi mereka yang membeli barang secara online menggunakan pos laju.

Antara cara Semak Nombor Tracking Pos Laju, perkara yang sangat penting Setiap kali selesai membuat pembayaran adalah, kita pasti akan minta nombor tracking kan. Ini kerana, dengan adanya nombor tracking ia memudahkan kita untuk mengetahui status parcel kita dan juga sebagai rujukan kepada pihak poslaju sekiranya parcel kita menghadapi masalah.

Bagi yang membeli barang online dalam plartform membeli-belah ia mungkin bukan satu masalah buat kita kerana, selepas sahaja kita membuat pembayaran seller akan terus poskan barang kita dan selepas itu mereka akan terus upadate nombor tracking. Tetapi bagi yang membeli di luar plartform anda perlu minta nombor tracking.

Semak Nombor Tracking Pos Laju

Apabila ada nombor tracking, sudah tentulah mudah untuk mengetahui status parcel kita dan di mana dia berada.

Ia sekali gus dapat mengelakkan kita dari merasa risau sekiranya parcel kita tidak sampai kepada kita.

Sama juga dengan syarikat courier yang lain mereka juga akan memberikan nombor tracking yang mnggunakan perkhidmatan mereka dan mengajar kita untuk membuat semak nombor Tracking Pos Laju kita.

Nombor tracking ini penting supaya ia menunjukan pihak penjual telah pun poskan parcel kita.

Ada beberapa cara mudah untuk anda semak nombor tracking poslaju anda.

Antaranya ialah, ada beberapa website yang anda boleh gunakan untuk dan salah satunya ialah laman web Poslaju Malaysia.

Semak Nombor Tracking Pos Laju

Semak berikut di bawah ini:

1- Layari Website Poslaju

Semak Nombor Tracking Pos Laju

Dekat sini ada beberapa pilihan yang boleh anda pilih antaranya track & trace, E-consingment note, outlet finder, postage calculator. Untuk semak nombor tracking poslaju, anda perlu klik bahagian “track & Trace”.

Untuk menyemak nombor tracking poslaju, perkara pertama yang perlu kita lakukan ialah dengan melayari website Pos Malaysia kemudian anda akan di bawa ke bahagian utama website Pos Malaysia.

2- Masukkan Nombor Tracking

Semak Nombor Tracking Pos Laju

Selepas itu, anda akan di bawa ke bahagian tracking & trace dan anda perlu mengisi nombor tracking poslaju yang telah di berikan oleh seller anda untuk info lanjut berkenaan dengan cara semak nombor tracking pos laju kita. Pastikan anda isikan nombor tracking tersebut dengan betul-betul teliti dan jangan tergopoh-gopoh.

Ini kerana, jika anda isi nombor tracking poslaju dalam keadaan kelam-kabut ia mungkin akan menyebabkan kesukaran untuk anda menyemak status parcel anda. Jadi, untuk elakan kesukaran untuk anda menyemak status parcel, isi dengan berhati-hati.

3- Semak Segala Detail Parcel

Semak Nombor Tracking Pos Laju

Di bahagian ini anda boleh semak segala maklumat mengenai parcel anda, bermula dari tarikh dan waktu seller poskan parcel anda sehinggalah status terkini parcel anda.

Selepas selesai melakukan cara di atas, anda akan di bawa pula ke bahagian maklumat parcel anda.

Kesimpulanya, kita tidak perlu pergi ke kaunter poslaju pada setiap masa semata-mata kerana mahu menyemak status parcel kita kerana dengan adanya nombor tracking poslaju ia sudah tentulah sangat menjimatkan masa dan memudahkan urusan seharian kita.

Jadi, sekarang ini dengan adanya semak nombor Tracking pos laju ini anda boleh semak status parcel secara online Kalau kaunter poslaju dekat dengan rumah kita ia mungkin bukan satu masalah tetapi jika jauh, ia bukan sahaja membazirkan masa tetapi juga sangat memenatkan kita.

Baca Di Sini : Tarikh Bayaran Bantuan BKM Fasa 3 & Semakan Jumlah Bayaran

Baca Juga : Tuntutan Pengeluaran Kali Terakhir Pengeluaran Khas KWSP 2.0

Leave a Comment