Cara Mohon Bantuan BINGKAS RM300 Untuk B40

Cara Mohon Bantuan BINGKAS RM300 Untuk B40

Cara Mohon Bantuan BINGKAS RM300 Untuk B40 – Cara mohon bantuan BINGKAS sebanyak RM300 khusus untuk golongan B40 dan mereka yang memerlukan pada tahun ini telah disediakan pada halaman ini. Untuk makluman, terdapat pelbagai inisiatif yang disediakan oleh pihak kerajaan persekutuan dan negeri bagi membantu rakyat Malaysia yang kurang bernasib baik.

BANTUAN KEHIDUPAN SEJAHTERA

Untuk sedia maklum, salah satu bantuan yang telah dilaksanakan pada awal tahun ini adalah bantuan kehidupan sejahtera Selangor atau lebih dikenali sebagai BINGKAS. Insentif khas ini telah diperkenalkan pada tahun sebelum dan atas dasar keprihatinan kerajaan negeri telah meneruskan pada tahun ini.

Selaku Menteri Besar Selangor iaitu Y.A.B Dato’ Seri Amirudin bin Shari telah umumkan bahawa inisiatif ini akan diteruskan pada tahun 2023. Hal ini bagi menambahbaik program kasih ibu smart Selangor (KISS) dan (KISS IT) ibu tunggal yang bertujuan bukan sahaja gologan ibu malah seluruh isi rumah dapat merasai manfaat bantuan ini.

KADAR BANTUAN

Untuk sedia maklum, kadar bantuan ewallet BINGKAS ini disediakan sebanyak RM300 sebulan kepada pemohon yang layak. Kadar sama seperti tahun lalu dan akan dikreditkan secara automatik pada nilai RM300 setiap bulan.

Mohon Bantuan BINGKAS

Cara Mohon Bantuan BINGKAS RM300 Untuk B40

MANFAAT BANTUAN

Berikut disediakan senarai manfaat yang akan didapatkan oleh setiap pemohon yang berkelayakan seperti dibawah :

-Menerima insentif khas ewallet BINGKAS setiap bulan
-Had pembelian barang asas dapur sebanyak RM300 (sebulan)
-Tambahan nilai baki akan dimasukkan pada kadar yang sama pada bulan berikutnya
-Baki bulan ini tidak akan dibawa ke bulan depan (penerima bantuan disarankan menggunakan maksima bantuan)
-Pembelian barang keperluan kharian dan pendidikan di mana-mana pasaraya berdaftar.

KELAYAKAN BANTUAN

Berikut disediakan syarat kelayakan bantuan ewallet BINGKAS RM300 untuk tahun ini seperti dibawah :

-Program khas ini terbuka kepada Warganegara Malaysia
-Keluarga yang mempunyai tanggungan anak berumur 18 tahun kebawah
-Pendapatan isi rumah RM3,000 dan kebawah
-Pemohon merupakan kelahiran negeri Selangor atau menetap di negeri ini melebihi 10 tahun
-Merupakan pemilih berdaftar di Selangor.

Nota : Syarat kelayakan bantuan BINGKAS serta kadar insenitif adalah sama seperti tahun lalu.

Mohon Bantuan BINGKAS

Semak Juga: Jawatan Kosong di Maybank Berhad terkini – Pelbagai Jawatan Ditawarkan!

CARA MOHON BANTUAN BINGKAS
Kepada mereka yang menepati syarat kelayakan, permohonan boleh dibuat secara online. Pemohon perlu baca teliti syarat kelayakan dan cara daftar permohonan. Sila layari portal rasmi BINGKAS – DI SINI

Pemohon perlu ikuti arahan yang telah disediakan pada halaman BINGKAS sehingga selasai permohonan. Untuk makluman, bantuan ewallet BINGKAS ini dibuka untuk warga negeri Selangor sahaja.

MAKLUMAT LANJUT

Untuk yang terlepas pandang, terdapat bantuan dari kerajaan negeri lain dan persekutuan terutama insentif khas untuk golongan memerlukan dan B40 pada tahun ini. Sila semak bantuan yang berkelayakan untuk anda dapatkan – KLIK DISINI untuk rujukan maklumat penuh.

Program bantuan kebajikan Selongor (BINGKAS) merupakan bantuan di bawah kerajaan negeri Selongor yang telah diperkenalkan pada tahun sebelumnya.

Berita baik untuk rakyat baru-baru ini menerusi mesyuarat bajet negeri Selangor 2023, kerajaan bersetuju meneruskan bantuan khas ini bagi membantu meringankan perbelanjaan keperluan harian pada setiap bulan.

Bantuan BINGKAS sebanyak RM300 adalah inisiatif kewangan yang diberikan kepada golongan b40 yang memerlukan. Dalam usaha membantu rakyat mengurangkan kos sara hidup, kerajaan negeri telah menyediakan pelbagai jenis bantuan. Salah satunya ialah bantuan ini.

Bantuan Bingkas RM300 Diteruskan untuk 2023

Untuk makluman, peruntukan bantuan ini adalah sebanyak RM 108 juta untuk diagihkan dan memberi manfaat kepada kira-kira 30,000 keluarga yang layak. Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amiruddin Shari berkata demikian ketika membentangkan bajet Selangor 2023

Di bawah telah disediakan syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan untuk memohon bantuan BINGKAS ini seperti berikut:

-Terbuka kepada Warganegara Malaysia sahaja

-Ahli keluarga yang mempunyai tanggungan di bawah umur 18 tahun

-Pendapatan bulanan semasa di bawah RM 3,000 sebulan

-Menetap di negeri Selangor lebih 10 tahun

-Dilahirkan di negeri Selangor

-Pengundi berdaftar di negeri Selangor.

Untuk makluman, kadar bantuan khas ini telah diumumkan sebanyak RM 300 sebulan. Bantuan itu boleh digunakan di pasar raya dan kedai runcit berdaftar.

Salah satu tujuan bantuan berterusan ini adalah untuk memupuk budaya transaksi pembelian tanpa tunai (Cashless). Bagi penerima bantuan ini, setiap bulan akan dikreditkan secara automatik.

Jika anda ingin mendapatkan bantuan BINGKAS sebanyak RM300 sebulan, anda boleh mendaftar permohonan secara online dengan mudah. Sila layari Portal Rasmi BINGKAS – DI SINI

Leave a Comment