Cara Ganti MyKad Online Melalui Telefon

Cara Ganti MyKad Online Melalui Telefon. Kad pengenalan merupakan dokumen peribadi kita yang paling penting dan ia adalah sebagai bukti bahawa kita adalah seorang Warganegara Malaysia. Banyak urusan-urusan rasmi yang memerlukan kita untuk menggunakan kad pengenalan. Jadi apabila kad pengenalan rosak ataupun hilang, ia akan menyusahkan sebab banyak benda tidak boleh dibuat.

Akan tetapi, menjadi satu kerja pula bila kena ambil nombor dan beratur lama untuk buat kad pengenalan baru di pejabat JPN. Oleh itu, kami akan kongsikan kepada anda cara untuk gantikan kad pengenalan yang rosak atau pun hilang secara online.

Mengikut Peraturan 13, Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2007), setiap orang yang kehilangan kad pengenalan (MyKad) hendaklah memohon kad pengenalan gantian dengan segera.

Cara Ganti MyKad

Baca juga:

Cara Ganti MyKad Melalui Telefon

Berikut dikongsikan cara Ganti MyKad yang rosak atau hilang secara online dengan melayari laman web MyGOV dan Daftar akaun dengan mengisi maklumat yang diminta. Lepas aktifkan akaun, klik link yang akan dibagi Kemudian buat permohonan penggantian kad dan log masuk https://gantianmykad.jpn.gov.my/.

Di bahagian akan skrin, boleh klik bahagian ganti MyKad. Baca Akuan Penafian dan klik Setuju Kemudian isikan maklumat yang diminta dengan lengkap. Anda boleh pilih jenis penggantian dan negeri tempat anda menetap.

Setelah selesai, semak maklumat yang telah diisi. Pastikan semua tepat dan klik pada kotan Saya Setuju dan klik Teruskan. Selepas itu, anda akan di bawa ke laman baru untuk proses pembayaran. Simpan resit sebagai rujukan.

Tunggu dalam sehari dua untuk permohonan diproses. Anda boleh semak melalui SMS dengan cara taip JPN MYKAD dan hantar ke 15888
Apabila anda terima SMS, anda boleh pergi ke cawangan JPN yang dipilih untuk mengambil kad tersebut dan ada proses urusan cap jari.

Menurut JPN, permohonan Cara Ganti MyKad tidak bermasalah boleh diproses dalam tempoh 30 minit sahaja di pejabat pendaftaran yang disenaraikan. Bagi permohonan gantian bermasalah seperti cap jari rosak dan kehilangan kali ketiga, permohonan akan diproses dalam tempoh 3 bulan.

Berikut adalah jenis permohonan Cara Ganti MyKad pengenalan yang boleh dilakukan secara online:

Gantian kad rosak
Gantian cip rosak
Gantian naik taraf cip (dari 32k/64k kepada 80k)
Gantian kehilangan kad (untuk kali pertama)
Jika ingin tukar alamat atau gambar, anda perlu ke pejabat JPN.

Selain daripada melakukan penggantian MyKad secara online, anda juga boleh melakukan penggantian melalui panggilan telefon. Anda boleh membuat panggilan telefon ke talian hotline JPN di 03-8880 8066 pada waktu pejabat Waktu Operasi.

Isnin hingga Jumaat: 8 Pagi – 5 Petang
Waktu Rehat

Isnin hingga Khamis: 1 Petang – 2 Petang
Jumaat: 12.15 Tengahari – 2.42 Petang

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment