CARA DAPATKAN SEMULA SIJIL SECARA ONLINE 2023

CARA DAPATKAN SEMULA SIJIL SECARA ONLINE 2023

CARA DAPATKAN SEMULA SIJIL SECARA ONLINE 2023 – Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ialah peperiksaan kebangsaan yang diduduki oleh pelajar Tingkatan 5 bertujuan untuk melayakkan mereka menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi seperti Diploma, Sarjana Muda dan Falsafah Kedoktoran.

Peperiksaan ini merupakan anjuran Kementerian Pelajaran Malaysia bagi menentukan taraf pendidikan seseorang pelajar di peringkat sekolah menengah. SPM menjadi titik utama bagi perjalanan seseorang dalam bidang pendidikan dalam menentukan hala tuju dan masa depan seseorang.

Ia merupakan satu sijil yang membuktikan kelayakan seseorang sama ada mampu meneruskan pelajaran ke peringkat seterusnya. Ia juga merupakan dokumen penting bagi setiap orang kerana dengan sijil inilah membolehkan seseorang mendapat kerja.

Cara Permohonan Sijil SPM Hilang Online / Offline

CARA DAPATKAN SEMULA SIJIL SECARA ONLINE 2023

Ia mestilah disimpan dengan baik oleh setiap orang bagi mengelakkannya daripada hilang.

Ini kerana dokumen tersebut merupakan antara dokumen yang penting.

Walaubagaimanapun, sijil melibatkan spm certificate mungkin juga akan hilang disebabkan oleh beberapa faktor seperti bencana alam seperti banjir, berlakunya kebakaran, rumah dimasuki pencuri dan terlupa akan keberadaan sebenar sijil tersebut.

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan sijil SPM yang telah hilang disebabkan oleh faktor-faktor tersebut, antaranya hadir ke kaunter Lembaga Peperiksaan Malaysia di Putrajaya, membuat permohonan melalui pos atau boleh mendapatkannya secara atas talian.

Semak Permohonan Salinan Sijil SPM Online

Bagi memudahkan urusan seseorang, pemohon boleh check borang permohonan sijil SPM secara online melalui beberapa cara, antaranya;

1670658427173427 1

– Pemohon hendaklah klik pada butang “Daftar Akaun” terlebih dahulu dan maklumat-maklumat yang diperlukan untuk tujuan pendaftaran.

– Setelah selesai mendaftar, masuk ke halaman utama dan klik pada ikon “Salinan Keputusan” untuk tujuan permohonan salinan keputusan Sijil SPM seperti pada Rajah di bawah ini

1670658423210846 2

– Pilih pada sijil dan isi butiran kad pengenalan pemohon.

– Seterusnya, klik pada butang “Papar Borang Permohonan”.

– Pemohon perlu mengisi alamat rumah pemohon untuk tujuan penghantaran sijil melalui pos.

– Walaubagaimanapun, pemohon boleh klik pada “Penghantaran Salinan” untuk memilih sama ada untuk mengambil sendiri salinan sijil tersebut atau memilih untuk penghantaran ke rumah pemohon.

– Pemohon perlu membayar sebanyak RM30 sebagai caj permohonan salinan sijil SPM dan klik pada butang “Mohon”.

– Akhir sekali, pemohon mestilah membuat pembayaran dan klik pada butang “Hantar Permohonan”.

Cara Mendapatkan Sijil SPM Original

Ada segelintir pelajar yang tidak pernah menuntut sijil SPM ori yang tidak dituntut dan yang belum dituntut mereka disebabkan oleh sebab-sebab tertentu seperti berpindah ke negeri lain sebelum mendapat keputusan peperiksaan.

Namun, ada waktu ketika mereka memerlukan sijil tersebut untuk tujuan meminta kerja terutamanya kerja di pejabat kerajaan.

Sijil SPM tidak dituntut ini boleh dituntut melalui tiga (3) cara seperti membuat permohonan tuntutan di kaunter Lembaga Peperiksaan Malaysia di Putrajaya, permohonan melalui pos dan juga secara atas talian.

Kaedah untuk mendapatkannya sama seperti cara permohonan jika sijil SPM anda hilang.

Cara Download Secara Online

Ekoran pandemik melanda negara kita, kerajaan Malaysia menyarankan setiap pelajar untuk memuat turun sijil mereka secara atas talian bagi mengelakkan berlaku perhimpunan di sekolah. Berikut merupakan cara-cara untuk memuat turun dan download sijil SPM secara atas talian / online ;

– Calon/ pemohon boleh melayari laman sesawang http://sppat.moe.gov.my/ dan klik pada “Sistem pendaftaran peperiksaan untuk Sekolah”.

– Seterusnya, log masuk dengan memasukkan nama login dan kata laluan serta klik pada butang “Masuk” untuk ke halaman seterusnya.

– Pemohon hendaklah memilih tahun yang mereka menduduki peperiksaan SPM untuk mencetak sijil mereka.

– Pemohon akan dipaparkan dengan paparan laman utama sekolah dengan kod bppp, nama sekolah dan butiran pengguna.

– Selepas itu, pemohon perlu klik pada ikon “Menu Laporan” pada sebelah kiri, klik pada “Laporan Keputusan” dan pilih jenis sijil keputusan yang diinginkan.

– Kemudian, pemohon hendaklah memasukkan maklumat pusat peperiksaan dan pilihan cetakan dengan betul dan klik pada butang “Papar”.

– Akhir sekali, pemohon boleh sedia untuk memuat turun spm certificate online anda untuk simpanan peribadi.

Semak Juga: Tebus Bantuan EWallet RM300 anda di Sini!

Mohon Juga: ‼️Jawatan Kosong Di Perodua 2023

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment