Baharu! Cara Buka Akaun ASB Online Menggunakan Telefon – Tidak Perlu Ke Kaunter (18 Tahun Ke Atas)

Cara Buka Akaun ASB Online Menggunakan Telefon

ASB online adalah kemudahan yang di sediakan oleh ASNB untuk kemudahan mereka yang melabur di dalam ASNB. Ia supaya dapat mmeudahkan mereka untuk terus membuat pelaburan di dalam ASNB.

Disebabkan itulah, ASNB telah membangunkan satu aplikasi telefon yang di panggil MyASNB. Dengan adanya sistem sebegini sangat memudahkan kita untuk melakukan urusan dengan ASNB dan yang paling penting bagi mereka yang baru hendak merancang untuk membuat pelaburan dengan ASNB sudah tidak perlu pening kepala untuk meredah hujan panas semata-mata mahu melakukan transaksi di kaunter ASNB.

–> Sila baca Senarai Bantuan Kerajaan September 2021 – tarikh bayaran & cara permohonan

Macam Mana Nak Daftar ASB Online Dengan Menggunakan MyASNB??

Termasuklah untuk mereka yang mahu kemaskini maklumat diri seperti nombor telefon, alamat surat menyurat dan sebagainya. Kalau dahulu untuk mengemaskini segala maklumat diri, kita perlu lakukan secara manual yang makan masa tetapi dengan anda MyASNB anda boleh kemas kini maklumat maklumat ASB online dengan sangat mudah dan menjimatkan masa.

Begitu juga dengan jika anda hendak mendaftar ASB. Kini anda sudah boleh mendaftar ASB online dengan menggunakan aplikasi myASNB.

Tetapi, sebelum kita hendak menggunakan perkhidmatan myASNB, kita perlu mengemaskini maklumat peribadi kita seperti nombor telefon bimbit, alamat e-mel dan alamat surat menyurat melalui mana-mana cawangan ASNB atau ejen sah ASNB dengan terlebih dahulu. Kemudian barulah kita

Tapi macam mana nak buat pendaftaran ASB online dengan menggunakan MyASNB? Jom kami terangkan caranya:

1- Muat Turun Aplikasi myASNB di telefon anda 

Image

Untuk mendaftar ASB online, pastikan anda mendaftar di aplikasi rasmi yang boleh didapati di Web Rasmi MyASNB jangan sesekali mendaftar menggunakan pihak ke tiga atau mana-mana website yang meragukan. Ini kerana, ia melibatkan maklumat peribadi anda. Ini kerana, ia boleh menyebabkan maklumat peribadi aakan dapat kepada pihak yang tidak bertanggungjawab dan boleh di salah gunakan.

2- Mula Mendaftar

Image

Untuk mula membuat pendaftaran, pastikan anda ada tiga benda penting ini:

  • MyKad
  • Butiran diri yang penting (Alamat, Nama, No Tel)
  • Butiran bank akaun

3- Mula Isikan Butiran

Setelah selesai membaca sagala terma dan syarat dan anda klik setuju. Langkah, untuk daftar ASB online yang setrusnya, anda akan di bawa ke halaman maklumat nombor teleefon. Di sini, anda perlu isikan segala maklumat pe yang di perlukan seperti nombor telefon. Isi dengan penuh berhati-hati dan jangan tergopoh gapah. Ini kerana, segala maklumat yang di perlukan sangat penting untuk memudahkan proses anda log masuk nanti. Antara detail yang di minta ialah nombor telefon dan nombot TAC yang akan di hantar ke SMS mengikut nombor yang telah anda daftarkan.

4- Mula Mencipta ID log Masuk

Kemudian, setelah selesai segala proses di atas, tibalah proses yang terakhir iaitu mula mencipta ID untuk anda login. Di sini, anda perlu mengisi maklumat yang lebih detail seperti, ID anda, password anda dan kata kunci keselamtan. Tujuan dia adalah supaya anda mudah untuk log masuk nanti. Tetapi harus di ingatkan, segala maklumat anda seperti soalan keselamatan id dan juga password anda kepada orag lain. Ini kerana, jika hilang dan dapat kepada orang lain ia akan di salah gunakan. Untuk soalan keselamatan dan password pastikan yanga anda boleh ingat supaya anda mudah untuk log masuk nanti.

 

!!!!Anda boleh melihat dengan lebih lanjut cara step by step di youtube rasmi myASBN di sini. !!!!!

 

Maklumat Lanjut

Bagi maklumat lanjut, sila layari laman web kerajaan yang sahih di sini.

Dalam pada itu, rakyat Malaysia amat memerlukan bantuan di waktu pandemik ini. Diharapkan rakyat Malaysia mendapatkan semua informasi tentang bantuan kerajaan yang layak diterima. Jangan lupa untuk beritahu rakan-rakan dan keluarga anda supaya semua boleh menerima bantuan yang telah disediakan kerajaan yang boleh didapati di Portal Manfaat

Layari MyInfoKerja bagi maklumat-maklumat terkini berkaitan bantuan kerajaan dan isu semasa.

–> Sila baca Semak Bantuan Barang Dapur RM100 Setiap Isi Rumah Guna MyKad | PRIHATIN Kasih

TELEGRAM MYINFOKERJA

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

WHATSAPP MYINFOKERJA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Leave a Comment