Cara Buat Pengeluaran Simpanan ASB Secara Online myASNB

Cara Buat Pengeluaran Simpanan ASB Secara Online

Cara Buat Pengeluaran Simpanan ASB Secara Online myASNB – Seperti yang telah dilaporkan oleh pihak Amanah Saham Nasional ASNB beberapa hari lalu, mereka telah mengumumkan agihan pendapatan bagi dana utamanya Amanah Saham Bumiputera (ASB).

Dimana ia sebanyak 3.35 sen seunit, bonus 1.25 sen seunit dan Bonus Tambahan 0.50 sen seunit untuk 30,000 unit pertama.

Jumlah kseluruhan pengagihan pendapatan sebanyak RM8.9 bilion ianya sekaligus akan memanfaatkan 10.6 juta pemegang unit yang memiliki sebanyak 186.4 bilion unit dalam ASB.

Maka dengan itu, ASB telah berjaya memberikan pengagihan pendapatan yang kompetitif, mengatasi penanda aras sebelumnya iaitu kadar Deposit Tetap 12 bulan Maybank yang mencatatkan kadar purata sebanyak 2.27% sepanjang tahun ini.

Pengerusi Kumpulan PNB, Tun Arifin Zakaria dalam satu kenyataan mengulas, Walaupun dalam keadaan pasaran yang sukar, PNB telah memberi agihan pendapatan yang kompetitif kepada pemegang unit ASB, termasuk Bonus Tambahan pada tahun ini.

“Jumlah pengagihan sebanyak RM8.9 bilion akan memanfaatkan 10.6 juta pemegang unit yang memegang 186.4 bilion unit dalam ASB. Bonus Tambahan tersebut adalah untuk membantu pemegang unit kami berhadapan dengan tekanan kos sara hidup.” katanya.

Cara Buat Pengeluaran Simpanan ASB Secara Online myASNB

Cara Membuat Pengeluaran ASB

Pada masa yang sama, pihak ASNB telah kini telah membenarkan para pemegang unit amanahnya secara atas talian (online) melalui portal myASNB dan aplikasi mudah alih mereka iaitu myASNB.

Tatacara pengeluaran adalah seperti berikut:

– Log masuk di Portal https://www.asnb.com.my/onlineredemption.php

– Klik portfolio dan kemudiannya klik pada Transaksi pada unit amanah yang dikehendaki serta pilih Jualan Balik;

-Pasti maklumat bank anda betul dan klik Seterusnya;

-Baca, tandakan kotak pengisytiharan dan klik Seterusnya;

-Masukkan amaun, tandakan kotak pengisytiharan dan klik Seterusnya;

-Semak semua butiran bank anda di notifikasi dan klik Seterusnya;

-Klik permintaan TAC, isikan dan klik Seterusnya;

-Transaksi berjaya.

Semak Juga: Mohon Bantuan IKPP RM250 Pendapatan suami bawah RM5,000

Dimaklumkan bahawa had minimum jualan balik ialah 100 unit, manakala had maksimum jualan balik yang ditetapkan adalah 2,000 unit dalam setiap satu bulan kalendar bagi kesemua unit amanah ASNB.

Had maksimum jualan balik ditetapkan sebanyak 2,000 unit sebulan adalah kerana ia merupakan sebuah jumlah yang memadai sebagai sumber kewangan segera untuk pemegang unit pada waktu memerlukan.

Bagi yang ingin membuat jualan balik melebihi had yang ditetapkan, ia bolah dibuat melalui kaunter cawangan atau ejen ASNB.

Maklumat lebih teliti berkenaan perkara ini, ia boleh dilihat di Portal Rasmi ASNB – DI SINI.

Cara Buat Pengeluaran Simpanan ASB Secara Online myASNB

Cara Buat Pengeluaran Simpanan ASB Secara Online myASNB

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. – Cara Buat Pengeluaran Simpanan ASB Secara Online myASNB

Leave a Comment