cagar caruman KWSP jika Peminjam dibebani kadar faedah

cagar caruman KWSP jika Peminjam dibebani kadar faedah

cagar caruman KWSP jika Peminjam dibebani kadar faedah. Peminjam dibebani kadar faedah jika cagar caruman KWSP – “Jadi, jika anda mengambil pinjaman sebanyak RM70,000 dan membayar faedah, katakan lima peratus setahun, ia akan menjadi RM3,500. Sepanjang 10 tahun, ia menjadi RM35,000. Sedangkan KWSP tidak boleh menjamin pulangan lima peratus ke atas baki anda.

“Jumlah bersih daripada pinjaman RM70,000 selepas ditolak bayaran faedah ialah RM35,000. Dalam kes sedemikian, adalah lebih masuk akal bagi pencarum untuk mengeluarkan RM35,000 terus daripada Akaun 2. Dia (pencarum) tidak perlu membayar satu sen faedah,” katanya dalam pertemuan dengan Utusan Malaysia.

Kerajaan telah mengumumkan bahawa ahli KWSP akan dibenarkan menggunakan simpanan dalam Akaun 2 mereka untuk menyokong permohonan pinjaman bank.

Ia adalah penyelesaian alternatif kepada gesaan daripada pembangkang dan pelbagai kumpulan agar kerajaan membenarkan satu lagi pusingan pengeluaran KWSP.

Ahli Parlimen Titiwangsa itu berkata, tindakan pentadbiran sebelum ini membenarkan pengeluaran simpanan KWSP secara menyeluruh ketika pandemik mempunyai akibat yang serius.

Pertama, beliau berkata, pengeluaran itu menyaksikan KWSP terpaksa mencairkan pelaburan jangka panjang, menjejaskan keupayaannya menjana pulangan.

“Tinjauan pelaburan KWSP adalah berdasarkan jangka panjang. Ia akan mengira bilangan ahli yang akan bersara dalam tempoh tertentu, dan mencairkan sewajarnya,” katanya.

Johari menjelaskan bahawa pengeluaran secara tiba-tiba oleh ahli KWSP akan mengganggu pelaburan dana persaraan yang akan menjejaskan pulangan masa depannya.

Kedua, katanya, membenarkan mereka yang tidak terjejas oleh pandemik mengeluarkan KWSP mereka adalah salah satu faktor yang membawa kepada inflasi.

Akibatnya, RM145 bilion yang dikeluarkan daripada KWSP ketika pandemik COVID-19 membawa kepada kemasukan wang dalam pasaran dan mengakibatkan inflasi.

Peminjam dibebani kadar faedah jika cagar caruman KWSP

Semak sini: Bantuan Rm 500 Warga Emas , Apply Untuk Ibu Bapa Anda Disini !

Semak juga: Syarat Pendaftaran Bantuan BINGKAS RM300 Bagi Setiap Bulan

cagar caruman KWSP

Lebih mudah membenarkan orang ramai mengeluarkan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berbanding menggunakannya sebagai sandaran permohonan pinjaman, demikian kata Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

Namun, bekas Menteri Kewangan Kedua itu menegaskan, pengeluaran secara terus itu hanya dibenarkan bagi mereka yang memerlukan dana untuk kecemasan seperti membayar perbelanjaan kesihatan atau pendidikan.

Kadar inflasi Malaysia meningkat daripada 1.14 peratus pada 2020 kepada 3.23 peratus pada 2022 apabila negara memansuhkan sekatan COVID-19.

Inflasi itu ditambah dengan moratorium pinjaman secara pukal, kata Johari.

Join Telegram: https://t.me/portalsemakanmalaysia

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. – Peminjam dibebani kadar faedah jika cagar caruman KWSP

Leave a Comment