Cara memohon & senarai pencarum yang layak : Boleh guna simpanan dengan i-Lindung KWSP

Cara memohon & senarai pencarum yang layak : Boleh guna simpanan dengan i-Lindung KWSP

Cara memohon & senarai pencarum yang layak : Boleh guna simpanan dengan i-Lindung KWSP.

Antara adalah apabila Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melancarkan pelbagai kemudahan dan inisiatif kepada para ahlinya.

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan inisiatif ini. Ia termasuklah melalui platform i-Lindung yang telah diperkenalkan oleh Kerajaan sejak tahun lalu.

Semak sini: Cara Memohon Bantuan Anak RM1000

Semak juga: Senarai Jenis Pengeluaran Sebahagian KWSP 2023 Yang Dibenarkan Keluar

i-Lindung KWSP

i-Lindung KWSP

Melalui PPA ini, para ahli boleh membeli produk insurans atau takaful daripada Syarikat Insurans & Takaful (SIT) yang diluluskan oleh KWSP dengan menggunakan simpanan mereka.

i-Lindung KWSP merupakan sebuah platform layan diri di i-Akaun (Ahli) bagi tujuan pembelian produk perlindungan di bawah Pelan Perlindungan Ahli (PPA). Jenis-jenis perlindungan yang ditawarkan adalah perlindungan hayat dan perlindungan penyakit kritikal.

Syarat-syarat Kelayakan

– Warganegara Malaysia;
– Pengguna i-Akaun (Ahli) KWSP;
– Mempunyai baki simpanan di dalam Akaun KWSP.

Cara Memohon

Berikut adalah tatacara menggunakan platform i-Lindung:

– Log masuk ke i-Akaun (Ahli);
– Klik pada tab i-Lindung;
– Pilih produk yang ditawarkan oleh SIT;
– Lengkapkan maklumat di portal SIT;
– Kebenaran untuk potongan dari Akaun KWSP;
– Penerimaan penyata maklumat dari SIT.
– Perlindungan yang dibeli akan bermula pada hari polisi/sijil yang telah dikeluarkan oleh SIT.

-Polisi/sijil itu akan dihantar melalui e-mel oleh SIT dan juga boleh didapati dalam Pelan Perlindungan Saya di bawah i-Lindung.

Setelah permohonan diluluskan, pembayaran kepada SIT tidak akan dilakukan secara serta-merta, tetapi mungkin mengambil masa beberapa hari.

Maklumat lengkap berkenaan i-Lindung boleh dirujuk di Portal Rasmi KWSP – DI SINI.

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment