Bayaran – BKM Tambahan RM500

Bayaran – BKM Tambahan RM500 Dikreditkan Bermula December : Semak Kelayakan Anda Sekarang !!

Bayaran – BKM Tambahan RM500 Dikreditkan Bermula December : Semak Kelayakan Anda Sekarang !!

Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) merupakan bantuan tunai kerajaan yang lebih disasarkan kepada golongan yang memerlukan bagi meringankan kos sara hidup dan bebanan rakyat berpendapatan rendah.

Semak Sini: Bantuan Kanak-Kanak BKK 2023

Semak Juga: Untuk Semakan Nombor KWSP, anda boleh menggunakan Nombor IC bagi semakan atas talian – Semak Sekarang!

Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) diumumkan dalam bajet 2022 dan akan memberi manfaat kepada semua isi rumah B40 & M40, warga emas dan bujang.

Untuk makluman, BKM Tambahan RM500 (BKM) akan dibuat secara berperingkat yang melibatkan 4 fasa dalam setahun. Kadar bayaran bagi setiap fasa adalah berbeza mengikut kategori penerima.

Kerja juga menyediakan bayaran BKM tambahan kepada beberapa kategori yang layak. Siapakah yang akan menerima bayaran BKM Tambahan dan bilakah tarikh pembayaran BKM Tambahan?

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut mengenai pembayaran BKM Tambahan. Kadar tambahan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) hanya diberikan kepada penerima isi rumah berikut:

BKM Tambahan RM500 kepada penerima kategori isi rumah berstatus Ibu Bapa Tunggal (IBT) yang mempunyai anak menepati syarat atau Tambahan RM300 kepada penerima kategori isi rumah berstatus warga emas yang mempunyai anak menepati syarat.

Bagaimana anda tahu sama ada anda layak menerima BKM Tambahan? Untuk makluman,

anda boleh membuat semakan secara online melalui laman khas Bantuan Keluarga Malaysia. Berikut ialah cara menyemak kelayakan BKM tambahan:

Pergi ke laman https://bkm.hasil.gov.my/account/Login.aspx, Masukkan nombor kad pengenalan dan klik semak

Sahkan kata kunci keselamatan anda dan klik YA jika betul, Masukkan kata laluan yang didaftarkan sebelum ini dan klik Log Masuk.

Klik semakan status untuk semak status permohonan, Status permohonan beserta jumlah bayaran bantuan diluluskan atau dipaparkan.

Jika tiada maklumat BKM tambahan dipaparkan pada halaman semakan anda, ini bermakna anda tidak layak menerima bayaran BKM tambahan.

Berikut adalah tarikh pembayaran bagi BKM Tambahan bagi penerima yang layak:

Untuk maklumat lanjut berkaitan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) tambahan, anda boleh rujuk di laman www.bkm.hasil.gov.my. Sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi talian BKK LHDNM di 1-800-88-2747.

BKM Tambahan RM500

BKM Tambahan RM500

Leave a Comment