Bayaran Bantuan Khas Aidilfitri sebelum Jumaat ini

Bayaran Bantuan Khas Aidilfitri sebelum Jumaat ini

Bayaran Bantuan Khas Aidilfitri sebelum Jumaat ini – “Ini akan manfaat hampir 1 juta penerima dalam kalangan pesawah, pekebun kecil getah, nelayan dan sukarelawan beruniform meliputi Jabatan Sukarelawan Malaysia, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, Sukarelawan Bomba serta Sukarelawan Polis,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Perdana Menteri berkata, kerajaan turut memutuskan bayaran BKKA kepada penjawat awam Gred 56 dan ke bawah termasuk pegawai dan kakitangan lantikan kontrak akan dibuat bersama dengan bayaran emolumen bulan April diawalkan ke 14 April berbanding 17 April.

Katanya, bayaran BKKA untuk pesara juga diawalkan pada tarikh sama.

Menurut beliau, seperti dijanjikan, pembayaran STR Fasa 2 diawalkan mulai 5 April lalu bagi meringankan beban sara hidup rakyat menjelang Aidilfitri.

Ia melibatkan peruntukan sebanyak RM1.26 bilion yang memanfaatkan seramai 8.7 juta penerima daripada golongan B40.

“Saya turut serta turun padang hari ini bagi melihat proses penunaian STR2 di Bank Simpanan Nasional (BSN) Cawangan Meru Raya.

Semak Juga: KWSP 2023 Pengeluaran yang Bakal Dibenarkan

Mohon Juga: Jawatan Kosong Petronas Dibuka Seluruh Negara April 2023

Kerajaan memutuskan Bayaran Bantuan Khas Aidilfitri (BKKA) diawalkan pada minggu ini iaitu selewat-lewatnya pada Jumaat ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, keputusan untuk mempercepatkan bayaran BKKA seperti Sumbangan Tunai Rahmah (STR) diputuskan bagi membolehkan rakyat membuat persiapan Aidilfitri lebih awal.

“Maka, mengambil pendekatan yang sama bagi membantu rakyat membuat persiapan menyambut Aidilfitri, kerajaan memutuskan agar BKKA diawalkan pada minggu ini iaitu selewat-lewatnya 14 April ini.

“Alhamdulillah, proses dimudahkan dengan pembayaran dikreditkan terus ke akaun bank penerima. Manakala penerima yang tiada akaun boleh membuat penunaian di semua cawangan BSN,” katanya. – UTUSAN

Bayaran Bantuan Khas Aidilfitri sebelum Jumaat ini

Bayaran Bantuan Khas Aidilfitri sebelum Jumaat ini

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment