Baucer Perlindungan Cara Tebus Bantuan

Baucer Perlindungan Cara Tebus Bantuan

Baucer Perlindungan Cara Tebus Bantuan. Keluarga Malaysia merupakan slogan kerajaan pada hari ini. Disebabkan itu, pelbagai jenis insentif yang diumumkan pada Bajet 2022 lalu.

Bajet 2022 telah dibentangkan dan diluluskan pada 29 Oktober lepas. Oleh itu, bajet kali ini ‘katanya’ amat menitikberatkan aspek perlindungan kepada rakyat khususnya mereka yang dalam Kategori B40.

Cara tebus Bantuan Baucer Perlindungan bernilai RM 75 beserta Syarat kelayalan untuk memohon Bantuan baucer & apa itu baucar perlindungan tenang, jumlah baucar serta kelebihan perlindungan.

Rujuk di sini : i-Sejahtera Bantuan Khas Negeri Pulau Pinang 2022

Kelebihan Bantuan 

Baucer Perlindungan

Disebabkan penyertaan insurans yang rendah dikalangan rakyat, lebih-lebih lagi bagi golongan B40 kerajaan telah memberi subsidi untuk perlindungan takaful atau insurans dalam usaha untuk meningkatkan jaringan keselamatan sosial untuk B40.

Seperti yang sedia maklum, keselamatan sosial ialah bentang pertahanan utama dalam menjamin kelangsungan hidup sebuah institusi keluarga atau individu.

Program ini adalah salah satu langkah kerajaan untuk melindungi rakyat sekiranya terdapat apa-apa insiden yang tidak diingi berlaku.

Jumlah asal Baucar Perlindungan Tenang ini adalah RM 50 bagi tahun ini. Tetapi, ia akan dinaikkan kepada RM 75 pada tahun hadapan.

Penerima yang layak untuk menerima baucar ini, anda boleh melanggan pelbagai jenis pelan perlindungan yang meliputi kematian, kemalangan kerosakan harta benda dan lain-lain.

Syarat Kelayakan

Berikut adalah syarat kelayakan yang ditetapkan untuk menerima baucar tersebut :

Penerima yang layak hanyalah untuk penerima BPR B40 sahaja

Satu baucar hanya boleh digunakan untuk membeli atau menyertai satu polisi sahaja

Pulangan tunai atau pembayaran balik tunai adalah tidak dibenarkan

Baucar hanya boleh digunakan untuk polisi atau sijil baharu memperbaharui polisi / sijil. Baucar tidak boleh digunakan untuk polisi sedia ada.

SEMAKAN BAUCAR

Baucer Perlindungan

Sebanyak RM 3.6 juta golongan isi rumah boleh mula menyemak semakan kelayakan mereka di bawah program Baucar Perlindungan Tenang yang menyediakan pelan perlindungan mampu milik untuk golongan B40.

Semakan boleh dibuat bermula

30 September 2021

Semakan boleh dibuat melalui 2 cara iaitu :

Semakan Online – Boleh dibuat melalui laman web https://myptv.my/

Semakan Manual – Kunjungi wakil insurans pengendali takaful

Disclaimers – Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan dengan “ Bantuan Baucer Perlindungan ” sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih.

Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami.

Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua.

Lihat di sini : Cara Daftar i-Sejahtera Bantuan RM200 Untuk B40

Leave a Comment