Bantuan Warga Emas RM500 2022

Bantuan Warga Emas RM500 2022

Bantuan Warga Emas RM500 2022 – Berita baik bagi semua rakyat Malaysia, Dato’ Sri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz telah mengumumkan Permohonan Bantuan Warga Emas RM500 atau bantuan kebajikan orang tua akan dinaikkan daripada RM350 kepada RM500 seorang bagi mereka yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Untuk pengetahuan anda, Bantuan Warga Emas RM500 ini diuruskan oleh pihak JKM yang merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluiarga dan Masyarakat. Tujuan utama bantuan ini adalah untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan dalam komuniti.

Cara permohonan adalah seperti berikut, Hadir ke pejabat JKM yang berhampiran dengan membawa borang berkaitan dan dokumen sokongan.

Borang berkaitan:

Borang JKM 20 (Borang Kaji Semula Bantuan) – Muat Turun
Borang JKM 18 (Borang Permohonan Bantuan) – Muat Turun

Bantuan Warga Emas
Dokumen Sokongan:

Salinan kad pengenalan suami/ isteri/ ibu/ bapa/ anak yang tinggal bersama
Kad pengenalan pemohon
Salinan sijil kelahiran anak-anak / ahli keluarga yang tinggal bersama
Salinan penyata gaji (jika ada)
Dan dokumen-dokumen lain yang berkaitan

Baca Sini: KWSP Benarkan Pengeluaran Khas Akaun 2 Bagi Pencarum Mempunyai Tujuan Seperti Yang Disenaraikan

Baca Juga: Semak Sekarang Pengeluaran KWSP Melalui Akaun 2

Orang tua atau warga emas yang ignin memohon bantuan tersebut haruslah memenuhi segala syarat kelayakan seperti berikut.

Orang tua atau warga emas yang berumur 60 tahun dan ke atas. Warga emas yang bukan tinggal di institusi kendalina JKM atau pusat jagaan harian / berkediaman yang memberi kemudahan perkhidmatan secara percuma. Mana-mana kes yang bekeperluan, layak dipertimbangkan dengan kelulusan KPKMCara Membuat Permohonan BWE.

Pendapatan isi rumah tidak melebihi Pendapapatan Garis Kemiskinan (PGK) Purata Miskin Isi RUmah Semasa atau PGK Purata Miskin Per Kapita Semasa. Pemohon adalah warganegara dan bermastatutin di Malaysia.

Dokumen Yang Diperlukan Untuk BWE

Bawa bersama dokumen berikut ketika hadir di pejabat JKM:

Salinan penyata gaji (jika ada)
Salinan kad pengenalan suami / isteri / ibu / bapa / anak yang tinggal bersama
Salinan sijil kelahiran anak-anak / ahli keluarga yang tinggal bersama
Salinan kad pengenalan diri pemohon dan Lain-lain dokumen yang berkaitan.

Anda boleh menghubungi JKM di 03-8000 8000 atau hadir terus ke pejabat JKM berhampiran anda jika ada sebarang pertanyaan dan permasalahan dalam membuat permohonan Bantuan Warga Emas RM500.

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Leave a Comment