Bantuan Tunai RM350 – Cara memohon & Syarat Kelayakan

Bantuan Tunai RM350 – Cara memohon & Syarat Kelayakan

Bantuan Tunai RM350 – Bantuan Tunai Sehingga RM350 Sebulan Untuk Individu dan Keluarga Kurang Berkemampuan. Kini Belanjawan 2023, Malaysia Madani adalah berlandaskan enam perkara: kemampanan, kesejahteraan, daya cipta, hormat, keyakinan dan ihsan.

Kerajaan amat peka dengan keperluan Rakyat yang memerlukan. Oleh itu, Bantuan Am Persekutuan di bawah seliaan Jabatan Kebajikan Masyarakat menyediakan bantuan tunai sehingga RM350 sebulan buat individu dan keluarga yang kurang berkemampuan dalam meneruskan kelangsungan hidup.

Dengan itu, Tema Membangun Malaysia MADANI, Belanjawan 2023 akan memastikan langkah yang lebih mampan dan terangkum berpaksikan keadilan sosial di samping menggerakan usaha reformasi pentadbiran dan tatakelola baik.

Bantuan Tunai RM350

Bantuan Tunai RM350

Bantuan Tunai RM350 Kadar bayaran Bantuan Am Persekutuan: Minimum sebanyak RM100 sebulan seorang dan maksimum sebanyak RM350 sekeluarga

Bantuan Am Persekutuan ini diberikan kepada individu/keluarga kurang berkemampuan dan berkeperluan untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan dalam komuniti

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Nota : Setiap negeri mempunyai Skim Bantuan Am Negeri yang tersendiri. Syarat-syarat kelayakan dan kadar bantuan adalah tidak seragam dan had bantuan berbeza setiap negeri. Permohonan boleh dilakukan di Jabatan Kebajikan Masyarakat Bahagian yang terdekat.

Semak sini: Info Terkini – Pengeluaran Khas KWSP 2023

Cara memohon

Untuk sebarang maklumat lanjut mengenai perkara di atas, anda boleh layari laman web rasmi – Disini

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi pihak:

Syarat Kelayakan

Warganegara dan bermastautin di Wilayah Persekutuan

Pendapatan isi rumah tidak melebihi:

Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) purata miskin isi rumah semasa; atau
PGK purata miskin Per Kapita Semasa

Golongan yang memerlukan dan keluarga miskin yang tidak diliputi di bawah mana-mana skim bantuan bulanan JKM lain

Semak juga: Bantuan RM700 – SEMAKAN KELAYAKAN & SYARAT KELAYAKAN

Leave a Comment