Bantuan Tunai Bernas RM250 2023

Bantuan Tunai Bernas RM250 2023, Semak Kelayakan Anda!

Bantuan Tunai Bernas RM250 2023 – Untuk makluman, selaku Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan (MAFS) iaitu Mohamad Sabu. Beliau telah mengumumkan program bantuan yang dikenali sebagai bantuan tunai BERNAS. Ia akan melibatkan jumlah bantuan sebanyak RM250 bagi setiap penerima yang layak.

Bantuan Tunai Bernas RM250 2023

Kira-kira 20,600 pesawah akan menerima faedah insentif daripada sumbangan BERNAS berjumlah bayaran sekali RM250 bagi setiap penerima.

Tujuan BERNAS

Mengekalkan keseimbangan yang halus di kalangan pelbagai pihak berkepentingan dengan objektif untuk memastikan keselamatan makanan untuk semua, kami didorong oleh tujuan kami dan kenyataan ini adalah teras strategi perniagaan kami. Nilai kita menentukan siapa kita, membimbing keputusan kita, memberi inspirasi kepada pekerja kita dan membentuk budaya organisasi kita.

Penglihatan

Produk makanan kami digunakan dalam setiap isi rumah di Malaysia. Kami adalah sebuah syarikat yang sangat komited untuk menyuburkan negara dengan lebih baik. Kami melakukan ini dengan menyediakan produk makanan berkualiti yang mencipta nilai untuk rakyat, rakan kongsi dan planet kita.

Misi
Penciptaan nilai dengan meningkatkan bahagian pasaran, memperkenalkan produk baharu dan memperoleh produk pelengkap.

Adalah menjadi matlamat kami untuk menjadi peneraju pasaran di Malaysia. Kami akan dipacu pasaran, memberi tumpuan kepada bidang berikut:

-Pembinaan Jenama
-Prestasi Produk
-Khidmat Pelanggan

Kita akan memperoleh kelebihan daya saing dengan memanfaatkan kekuatan sedia ada, sumber dan membangunkan kecekapan baharu. Kami akan menjadi pengeluar dan pengedar kos terbaik.

-Nilai Bersama
-Integriti
-Kami Berjanji, Kami Melaksanakan.
-Kami menghormati komitmen kami kepada semua yang kami berkhidmat.
-Tumpuan pelanggan
-Kami Berpegang pada Kualiti.

Kami mendengar untuk memahami keperluan pelanggan kami dan bertindak balas dengan sewajarnya.

Kerja berpasukan
Kita adalah satu.
Bersama-sama, kita bangkit dan berkembang maju,
untuk memenuhi tujuan kita.

Program Sokongan Keusahawanan

BERNAS memacu nilai rantaian bekalan beras lebih jauh dengan bekerjasama dengan komuniti pengilangan dan perdagangan beras Bumiputera untuk meningkatkan pertumbuhan dan meningkatkan nilai mereka.

Program Bumiputera diperkenalkan sebagai sistem sokongan keusahawanan yang memberi impak transformatif dan pembangunan ekonomi kepada pengilang dan pemborong beras Bumiputera kecil dan sederhana.

Untuk menyokong perusahaan ini secara berkesan, BERNAS telah membentuk dan mengekalkan perkongsian pintar antara pengeluar dan pemborong Bumiputera melalui pelbagai skim dan inisiatif.

Kami menyediakan sokongan dan insentif untuk meningkatkan bahagian pasaran beras mereka, jualan beras, latihan untuk meningkatkan pengetahuan, teknikal dan kemahiran pengurusan termasuk tetapi tidak terhad kepada program kewangan, pengurusan, pembungkusan, teknologi dan pemasaran jika perlu.

Di BERNAS, kami sentiasa mengkaji keberkesanan program Bumiputera kami, bukan sahaja membantu tetapi mengubah mereka menjadi pengisar dan pemborong beras yang berdaya saing dengan wawasan dan inventif yang lebih baik.

Memperkukuh Keselamatan Makanan Negara

Dasar import beras Malaysia dilaksanakan bagi menyokong dasar sara diri negara khususnya bagi memastikan bekalan dan kestabilan harga.

Walaupun terdapat variasi dalam diet pengguna, nasi masih kelihatan sebagai karbohidrat yang paling dicari di negara ini.

Hari ini, pengeluaran beras domestik Malaysia boleh mencapai tahap sara diri (SSL) sehingga 70% dengan purata orang dewasa Malaysia mengambil kira-kira 80kg beras setahun.

Mengimbangi keperluan pengguna tanpa menjejaskan sektor padi dan beras tempatan, dasar import telah diperkenalkan.

Import beras tahunan negara ditentukan oleh pertimbangan bukan komersil dan jelas memenuhi keperluan untuk mengimbangi defisit dalam pengeluaran tempatan dan keperluan penyimpanan stok untuk keselamatan makanan, yang kedua-duanya ditentukan oleh kerajaan.

Selain itu, Malaysia turut mengimport pelbagai jenis beras seperti basmati, wangi, pulut, serta beras hitam, perang dan merah bersama pelbagai gred lain bagi memenuhi kegemaran pengguna tempatan terhadap nasi istimewa.

Bilakah Pembayaran Bantuan Bernas Akan Dibuat?

Bantuan Tunai Bernas RM250 2023

Untuk makluman, bantuan ini akan dilaksanakan untuk 3 negeri di kawasan Patai Timur terlebih dahulu. Negeri yang terlibat ialah Terengganu, Kelantan dan Pahang.

Bagi pembayaran, pemberian itu akan dilaksanakan selewat-lewatnya pada 16 Januari 2023. Manakala bagi negeri lain, ia juga akan diagihkan secara berperingkat. Untuk makluman, insentif khas ini adalah untuk rakyat Malaysia yang merupakan pesawah.

Selain itu, bantuan kewangan juga diberikan pada bulan ini

Selain bantuan BERNAS, terdapat bantuan lain yang diberikan kepada rakyat Malaysia khususnya bagi golongan B40 dan golongan miskin tegar pada Januari 2023.

Bantuan Tunai Bernas RM250 2023

Mohon JUGA:
– Program Insentif Bantuan Makanan 2023
-(BTR) Kategori Keluarga Bantuan Tunai Rakyat Terkini, Semak Sekarang!

Untuk maklumat pembayaran Bantuan tunai rakyat (BTR) fasa 1 RM100 dan RM300 bagi kategori bujang dan keluarga akan diberikan pada pertengahan atau akhir bulan ini.

agi bantuan awal persekolahan, RM150 akan diagihkan pada 12 Januari manakala bantuan khas kewangan RM350 dan RM700 akan diberikan kepada penjawat awam dan pesara kerajaan mulai 17 Januari 2023.

Terdapat pelbagai inisiatif baharu yang diperkenalkan kerajaan pada tahun ini dan bantuan lama yang akan diteruskan pada 2023 khususnya bantuan kewangan.

Baru-baru ini, di bawah kerajaan baharu pimpinan Datuk Seri Anwar bin Ibrahim telah memberikan pelbagai bantuan kepada golongan kurang berkemampuan. Ini selaras dengan apa yang selalu ditegaskan oleh PM ke-10 bahawa fokusnya sejak menjadi Perdana Menteri adalah untuk membasmi kemiskinan di negara ini.

Bantuan Tunai Bernas RM250 Diberikan 16 Januari 2023

Justeru, bantuan tunai BERNAS merupakan inisiatif khas yang dilaksanakan pada tahun ini untuk disalurkan kepada rakyat Malaysia yang kurang berkemampuan. Kerajaan telah memaklumkan bahawa BERNAS telah bersetuju untuk memberikan peruntukan tersebut. Sejumlah RM10 juta pada Disember 2022 dan RM50 juta pada 2023.

Program insentif khas ini akan mula diberikan pada Januari 2023. Sila baca hingga habis maklumat penuh yang dikongsikan berkenaan bantuan kewangan BERNAS RM250.

Bantuan Tunai Bernas RM250 2023

Bantuan Tunai Bernas RM250 2023

 

 

Leave a Comment