Bantuan Tambahan RM 600 Untuk Isi Rumah

Bantuan Tambahan RM 600 Untuk Isi Rumah

Bantuan Tambahan RM 600 Untuk Isi Rumah – Penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) isi rumah boleh menarik nafas lega, kerana kerajaan akhirnya mengumumkan jadual pembayaran STR tahun ini. Pengeluaran Fasa 2 yang ditunggu-tunggu akan dimulakan pada April ini.

Dalam Bajet 2023 sebelum ini, Perdana Menteri telah mengisytiharkan bahawa penerima yang layak akan diberi tambahan RM600 dalam bantuan STR.

Kerajaan menghulurkan bantuan kepada individu yang layak yang memenuhi kriteria tertentu yang berkaitan dengan pendapatan, status perkahwinan dan tanggungan mereka. Dikenali sebagai Sumbangan Tunai Rahmah STR 2023, sumbangan ini dilakukan untuk membantu mereka yang memerlukan.

Bantuan Tambahan RM 600 Untuk Isi Rumah

Bermula pada bulan Januari, pembayaran STR ditetapkan untuk diteruskan untuk bulan-bulan akan datang.

Kos sara hidup yang tinggi merupakan cabaran yang dihadapi ramai, dan kerajaan telah mengambil inisiatif untuk menyokong mereka yang bergelut dengannya.

Bantuan Tambahan RM 600 Untuk Isi Rumah

Bantuan Tambahan RM 600 Untuk Isi Rumah

Bantuan Tambahan RM 600 Untuk Isi Rumah

Semak Juga: Bantuan I-Suri KWSP 2023

Mohon Juga: Bantuan Kewangan Khas Aidilfitri kepada pesawah dan nelayan Secara One-off

Jadual pembayaran untuk STR Fasa 2

Untuk pengetahuan anda, laman web Kementerian Kewangan kini memaparkan jadual pembayaran STR 2023, lengkap dengan jumlah bantuan kewangan masing-masing.

Pembayaran untuk STR Fasa 2 akan bermula pada 5 April, khususnya sebelum ketibaan Hari Raya Aidilfitri 2023. Sebaliknya, Fasa 3 dijangka berlangsung pada bulan Julai.

Jumlah lengkap pembayaran STR Fasa 2

Mengenai pembayaran bantuan STR Fasa 2, ia diasingkan kepada beberapa kumpulan termasuk:

ISI RUMAH TIADA HAD UMUR
PENDAPATAN BULANAN RM 0 – RM 2,500
0 Anak – RM 200
1-2 Anak – RM 200
3-4 Anak – RM 200
5 Dan Lebih Anak – RM 200
PENDAPATAN BULANAN RM 2,501 – RM 5,000
0 Anak – RM 200
1-2 Anak – RM 200
3-4 Anak – RM 200
5 Dan Lebih Anak RM 200
WARGA EMAS SEBATANG KARA 60 TAHUN KE ATAS
RM 100
BUJANG (21-59 TAHUN) & BUJANG OKU (19-59 TAHUN)
RM 100

Bayaran Bantuan Tambahan STR

Perdana Menteri memberitahu bahawa warganegara yang layak akan menerima sumbangan tambahan RM600. Isi rumah yang sangat miskin dan tidak ada had umur adalah dianggap layak untuk mendapat bantuan tambahan di kalangan penerima STR.

Untuk menyemak status STR Fasa 2, boleh layari laman web STR di https://bantuantunnai.hasil.gov.my/.

Bantuan Tambahan RM 600 Untuk Isi Rumah

Cara Kemas Kini Status STR 2023

Kerajaan baru sahaja mengumumkan Permohonan STR yang baharu dan dikemas kini bagi mereka yang ingin memohon atau membuat rayuan.

Tempoh permohonan dan kemaskini adalah dari 1 Mac hingga 31 Mac 2023.

Cara kemas kini adalah seperti berikut:

Pergi ke laman web rasmi: https://bantuantunnai.hasil.gov.my/
Log masuk ke mySTR
Tekan butang kemas kini apl Isikan dan kemas kini maklumat peribadi anda
Tekan teruskan
Sahkan kod pengesahan
Sila tandakan sijil pemohon
Tekan hantar

Langkah kemas kini permohonan STR

Untuk mengemas kini permohonan anda, sila rujuk panduan berikut: https://bantuantunai.hasil.gov.my/Download/PanduanPenggunaSTR_Kemaskini_V2.pdf

Maklumat lanjut tentang pembayaran untuk perkhidmatan domestik tambahan Untuk maklumat lanjut mengenai pembayaran STR, layari laman web https://bantuantunnai.hasil.gov.my/

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. – Bantuan Tambahan RM 600 Untuk Isi Rumah

Leave a Comment