Bantuan STR Fasa 3 Bayaran Sehingga RM800

Bantuan STR Fasa 3 Bayaran Sehingga RM800

Bantuan STR Fasa 3 Bayaran Sehingga RM800 – Di halaman kali ini dikongsikan maklumat berkenaan kategori dan jumlah bayaran yang akan diterima bagi pembayaran sumbangan tunai rahmah fasa berikutnya.

Di halaman kali ini dikongsikan maklumat berkenaan kategori dan jumlah bayaran yang akan diterima bagi pembayaran sumbangan tunai rahmah fasa berikutnya.

Bantuan STR Fasa 3 Bayaran Sehingga RM800

BAYARAN BANTUAN STR FASA 3
Untuk makluman, bayaran yang diberikan bagi fasa ketiga (3) adalah sehingga RM800. Berikut adalah kadar bayaran yang akan diterima mengikut kategori seperti dibawah :

KATEGORI ISI RUMAH (PENDAPATAN BULANAN RM0 – RM2,500)

Tiada tanggungan anak : RM300
Mempunyai tanggungan anak (1-2 orang) : RM400
Mempunyai tanggungan anak (3-4 orang) : RM600
Mempunyai tanggungan anak (5 dan lebih) : RM800
KATEGORI ISI RUMAH (PENDAPATAN BULANAN RM2,501 – RM5,000)

Tiada tanggungan anak : Tiada bayaran
Mempunyai tanggungan anak (1-2 orang) : RM150
Mempunyai tanggungan anak (3-4 orang) : RM200
Mempunyai tanggungan anak (5 dan lebih) : RM250
WARGA EMAS (SEBATANG KARA)

RM200
BUJANG (21-59 TAHUN)

RM150

Nota : Bagi kategori bujang, penerima akan mendapat bayaran STR sehingga fasa 3 sahaja dengan jumlah keseluruhan sebanyak RM350.

Bantuan STR Fasa 3 Bayaran Sehingga RM800

Bantuan STR Fasa 3 Bayaran Sehingga RM800

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR 2023)
Untuk sedia maklum, pemberian bantuan berbentuk tunai STR ini adalah merupakan inisiatif yang baru diperkenalkan oleh kerajaan pada tahun ini. Jumlah bayaran yang ditawarkan adalah sehingga RM2,500 dan tambahan RM600 berbentuk bantuan bakul makanan.

Kadar jumlah bantuan STR bergantung kepada kategori kelayakan yang melibatkan bujang, warga emas dan isi rumah. Bayaran STR fasa 1 diberikan kepada bujang dan warga emas (RM100), isi rumah (RM300). Manakala fasa 2 bujang (RM100) dan isi rumah (RM200).

TARIKH PEMBAYARAN BANTUAN STR FASA 3
Untuk pengetahuan umum, bayaran STR fasa ketiga telah dimaklumkan akan diberikan secara berperingkat pada bulan Julai 2023

SEMAKAN STATUS MELALUI MYSTR
Kepada penerima sedia ada dan pendaftaran permohonan baru, anda boleh membuat semakan status STR anda secara online. Sila layari laman rasmi MySTR – DI SINI

Bantuan STR Fasa 3 Bayaran Sehingga RM800

MAKLUMAT LANJUT
Selain daripada STR terdapat lebih banyak inisiatif yang telah disediakan oleh pihak kerajaan pada tahun ini bagi membantu rakyat yang memerlukan. Sila semak senarai bantuan tunai yang ada pada tahun ini dan berkelayakan untuk anda mohon – SEMAK DISINI untuk rujukan penuh.

Semak Juga: Syarat Kelayakan Memohon Rumah Mesra Rakyat (RMR)

Mohon Juga: Pengeluaran KWSP Secara Bersyarat Dibenarkan

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. Bantuan STR Fasa 3 Bayaran

Leave a Comment