Bantuan RM500 Sebulan

Bantuan RM500 Sebulan

Bantuan RM500 Sebulan. Terdapat sebuah jenis bantuan JKM yang bernilai RM 250 sebulan dan maksimum RM 500 sebulan. Sila baca artikel ini sehingga habis untuk mengetahui jenis bantuan tersebut.

Melalui JKM, pelbagai jenis bantuan sudah disalurkan kepada masyarakat yang layak termasuklah bermula dari kanak-kanak, orang kurang upaya dan orang tua.

Bantuan RM500 sebulan ini dikenali sebagai Bantuan Anak Pelihari (BAP). Bantuan ini diberikan untuk membantu kanak-kanak yang kurang bernasib baik, yatim atau yatim piatu, tidak mempunyai saudara mara-mara supaya terus tinggal di dalam masyarakat bersama-sama keluarga pelihara.

Selain itu, bantuan ini untuk meringankan tanggungan keluarga pelihara yang sanggup menjaga anak-anak pelihara seperti anak sendiri.

 

Bantuan RM500 Sebulan

Lihat : Bantuan Membaiki Rumah Mengikut Setiap Negeri

Jumlah bantuan yang bakal diberikan kepada penerima Bantuan Anak Pelihara (BAP) adalah berjumlah RM 250 sebulan untuk seorang kanak-kanak dan Maksimum RM 500 sebulan untuk keluarga yang menjaga 2 orang atau lebih kanak-kanak.

Untuk permohonan bantuan rm500 sebulan ini. Anda perlu membuat melengkapkan permohonan bagi setiap pengisian yang didaftarkan untuk memudahkan siasatan bagi penilaian dan pengesahan kelayakan bantuan kepada pemohon.

Urusan ini bersesuaian dengan prinsip penyampaian bantuan yang berdasarkan kepada kelayakan dan bukannya hak.

Bantuan RM500 Sebulan

Selain itu, Pengendalian permohonan bantuan kewangan ini harus dibuat di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat di setiap Daerah atau Jajahan / Bahagian di seluruh negara.

DOKUMEN PERMOHONAN

Dokumen yang anda perlu sediakan atau dokumen yang berkaitan adalah Salinan Kad Pengenalan pemohon dan salinan gaji penyata.

klik pautan di bawah sekiranya anda ingin memohon bantuan ini.

Bantuan RM500 Sebulan

Borang Permohonan

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan dari sumber official yang sahih.

Leave a Comment