Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan

Bantuan MyKad RM100 elah Dikreditkan Secara Berperingkat

Terkini, difahamkan Sumbangan Asas Rahmah (SARa) iaitu bantuan tambahan STR akan disalurkan melalui program MyKasih bagi penerima yang layak.

Bantuan RM100 Mykad – Kerajaan sebelum ini telah mengumumkan bantuan PRIHATIN Kasih, iaitu sejenis inisiatif cashless (Sistem MyKasih) menggunakan MyKad untuk membeli barangan rumah, dan Program Bantuan KASIH JOHOR juga telah dilaksanakan bagi rakyat di negeri Johor.

Di sini kami kongsikan maklumat lanjut tentang MyKasih untuk makluman bersama.

Terkini, difahamkan Sumbangan Asas Rahmah (SARa) iaitu bantuan tambahan STR akan disalurkan melalui program MyKasih bagi penerima yang layak.

Apakah MyKasih Foundation?

Yayasan MyKasih disokong penuh oleh Penderma Korporat serta individu, yang meyakini bahawa seratus peratus sumbangan mereka disalurkan kepada penerima yang disasarkan dengan cara yang selamat, cekap dan telus.

Organisasi ini merupakan badan NGO tempatan yang ditubuhkan pada tahun 2009 oleh Tan Sri Dr Ngau Boon Keat dan isterinya Puan Sri Jean dengan misi untuk membantu keluarga dan pelajar miskin.

Bagaimanakah Ia Dilaksana?Bagaimanakah Ia Dilaksana?

Penerima bantuan makanan akan mendapat elaun bulanan yang mereka peroleh semasa menggunakan kad pintar MyKad mereka di kedai runcit yang terpilih dalam program ini.

Apabila keluarga terpilih disetujui oleh Penderma, setiap keluarga akan memilih seorang penerima bantuan ini dalam kalangan ahli keluarga, dan butiran akaun MyKad mereka akan didaftarkan dan diaktifkan dalam sistem ini untuk menerima bantuan secara cashless.

Penerima boleh membeli barangan runcit asas daripada 10 kategori produk yang diluluskan iaitu beras, mi, roti, biskut, telur, perasa, tepung, minyak masak, makanan dalam tin dan minuman.

MyKasih mempunyai lebih daripada 250 rakan runcit di seluruh negara termasuk Mydin, Giant, Econsave, The Store, Pacific, Milimewa , 99 Speedmart, Lotus Stores (Tesco), serta pasar raya dan pasar mini bebas.

Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan

Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan

Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan – Kini Belanjawan 2023, Malaysia Madani adalah berlandaskan enam perkara: kemampanan, kesejahteraan, daya cipta, hormat, keyakinan dan ihsan.

Dengan itu, Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan Tema Membangun Malaysia MADANI, Belanjawan 2023 akan memastikan langkah yang lebih mampan dan terangkum berpaksikan keadilan sosial di samping menggerakan usaha reformasi pentadbiran dan tatakelola baik.

Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan

Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan

Bantuan SARA

Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan adalah sebuah bantuan Kerajaan sebanyak RM600 yang diberikan kepada para penerima Sunbangan Tunai Rahmah (STR) dalam kategori miskin tegar berdasarkan data eKasih.

Melalui SARA, mereka yang berkelayakan akan menerima sumbangan kewangan sebanyak RM600 di MyKad masing-masing dan ia boleh digunakan bagi pembelian barangan keperluan makanan asas di pasaraya/kedai runcit terpilih seluruh negara.

Syarat Kelayakan
– Warganegara Malaysia;
– Tersenarai sebagai penerima Miskin Tegar eKasih dalam rekod data Unit Penyelarasan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri (ICU, JPM) sehingga 28 Februari 2023;
– Lulus Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2023 kategori Isi Rumah, Bujang dan Warga Emas Tiada Pasangan

Cara Pembayaran

Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan – Untuk maklumat, pembayaran SARA akan dibuat dengan kaedah berikut:

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Penerima daripada Semenanjung Malaysia (Selain Sabah, Sarawak dan W.P. Labuan)

Penerima akan menerima bantuan barangan keperluan asas tanpa tunai (cashless) berjumlah RM100 setiap bulan bagi tempoh 6 bulan (Julai – Disember 2023) secara automatik melalui akaun yang dibuka menggunakan MyKad penerima.
Penerima SARA boleh membeli barangan runcit asas daripada kategori produk yang diluluskan di pasar raya / kedai runcit terpilih seluruh negara menggunakan MyKad.
Penerima daripada negeri Sabah, Sarawak dan W.P. Labuan

Bayaran RM600 sekaligus melalui kaedah pengkreditan ke akaun bank / secara tunai, sama seperti kaedah pembayaran fasa 3 STR 2023.

Maklumat Lanjut
Untuk maklumat lebih teliti berkenaan SARA, sila rujuk di Portal Rasmi Kementerian Kewangan – DI SINI

Bantuan Bakul Makanan RM100 Sebulan Untuk Semua Rakyat

Jawatan Kosong di Kementerian Pelancongan, Seni Dan Budaya Malaysia

Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. Bantuan RM100 Dikreditkan Dalam Mykad Setiap Bulan

Leave a Comment