Bantuan Perkeso 2022 : Cara Tuntut & Semak Bantuan

Bantuan Perkeso 2022 : Cara Tuntut & Semak Bantuan

Bantuan Perkeso 2022 : Cara Tuntut & Semak Bantuan – Berikut adalah cara tuntut bantuan perkeso dan semak bantuan terkini 2022 untuk sesiapa yang dapat cuti sakit atau MC. Satu demi satu program telah dilancarkan oleh Pihak Pertubuhan Keselamatan Sosial dengan harapan ia mampu menyediakan program kebajikan yang terbaik kepada ahli-ahlinya seperti anda di sini.

Untuk makluman, program ini diletakkan di bawah Skim Bencana Pekerjaan atau nama lainnya Employment Insurance Scheme (EIS) dan juga Skim Keilatan (Invalidity Scheme). Kami akan berkongsi kepada anda panduan lengkap untuk membuat tuntutan daripada pihak PERKESO bagi mereka yang layak mendapat MC/CUTI SAKIT.

Cara Tuntut Bantuan

Bantuan Perkeso permohonan bantuan anda perlu dipastikan MC yang anda terima adalah melibatkan beberapa kes dan kejadian yang berlaku terhadap anda sehingga mendapat cuti sakit seperti:

Anda mengalami kecederaan mahupun kemalangan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja, dalam perjalanan dalam urusan kerja, dalam perjalanan semasa rehat di waktu kerja. Anda mendapat rawatan yang sah di klinik swasta, klinik kesihatan ataupun hospital kerajaan.

Semak Bantuan

Semak Bantuan Perkeso. Pastikan anda mendapat cuti sakit atau MC untuk tuntut bantuan sosco perkeso ini. Kemudiaan anda perlu memuat turun dan isi Borang 34 Socso Perkeso dengan lengkap bagi membantu anda untuk tuntut bantuan dengan PERKESO ini.

Klik pautan Borang di bawah untuk memuat turun Manakala dipihak majikan anda, boleh terus log masuk untuk membuat permohonan secara online di sini

Muat Turun Borang Perkeso

Semak Bantuan. Seperti sedia maklum selain untuk kes jangkitan positif covid 19, borang 34bantuan socso perkeso ini juga digunakan untuk tujuan tuntutan disebabkan kematian, ilat, kemalangan dan penyakit.

Jadi cara isi adalah sama, cuma pilihan tuntutan adalah berbeza.

Anda boleh buat permohonan samada secara online atau terus dapatkan borang di pejabat socso yang terdekat dengan anda.

Maklumat Lanjut

Layari laman portal PERKESO https://www.perkeso.gov.my/.

Bantuan Perkeso
Bantuan Perkeso

Myinfokerja.com

Segala panduan adalah diambil daripada sumber yang sahih sahaja. Harap info ini dapat membantu anda.

Join Telegram kami Portal Semakan

Lihat Juga: BKM FASA 2 : Kadar Pembayaran Dan Semakan Status Terkini Jun 2022

Lihat Juga: Bantuan Perantis rm200 Sebulan Untuk Rakyat Malaysia

Leave a Comment