Bantuan KWSP i-SARAAN RM250 2022

Bantuan KWSP i-SARAAN RM250 2022

(Bantuan KWSP i-SARAAN RM250 2022) – i-Saraan KWSP merupakan salah satu inisiatif di bawah SKIM PENJANA yang telah diumumkan oleh kerajaan pada Mei tahun lalu.

Baca Sini: Tarikh Tutup Terima Bantuan MySalam Sebanyak RM700

Baca Juga: umum dividen ASNB 2022 terkini

Semakan Bantuan KWSP i-SARAAN

Bantuan KWSP i-SARAAN merupakan salah satu inisiatif di bawah SKIM PENJANA yang telah diumumkan oleh kerajaan pada Mei tahun lalu. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berharap insentif geran padanan yang diberikan ini akan mendorong lebih ramai pekerja sektor berkenaan mencarum dalam program ini.

Insentif Persaraan atau i-Saraan dengan caruman sukarela membolehkan suri rumah dan yang bekerja sendiri atau yang tiada pendapatan tetap untuk tetap membuat caruman seperti pekerja awam dan swasta setiap bulan. Sebagai ahli insentif atau pencarum, anda akan menerima sumbangan kerajaan sebanyak 15% atau jumlah maksimum RM 250 setahun. Dan Berikut adalah merupakan antara manfaat yang bakal diterima oleh pencarum. Semak selanjutnya.

Menyediakan saluran persaraan kepada mereka yang tidak mempunyai pendapatan tetap, Pencarum mampu menikmati dividen tahunan atas simpanan persaraan anda dan Membolehkan pencarum menerima insentif 15% atau RM 250 setahun serta akan mendapat Bantuan kematian sebanyak RM 2,500 mengikut terma dan syarat KWSP.

Manakala di bawah ini merupakan senarai golongan yang bekerja sendiri dan yang boleh membuat permohonan i-Saraan antaranya adalah Petani, Nelayan, Pemandu teksi atau e-hailing, Pengasuh bayi, Ejen insurans dan hartanah, Freelancer seperti penyanyi,pelakon,perunding dan lain-lain.

Selain itu juga, Pemilik perniaagan dalam talian dan Pemilik perniagaan diikuti Pemilik praktis sendiri (peguam, akauntan, doktor), Suri rumah dan yang sudah berpencen.

Untuk syarat kelayakan pula telah ditetapkan seperti Warganegara Malaysia, Individu bekerja sendiri atau tiada pendapatan tetap, suri rumah dan pekerja pencen. Individu Pencarum KWSP yang Berumur 55 tahun ke bawah juga layak menerima bantuan KWSP I-Saraan ini.

Permohonan Bantuan KWSP i-SARAAN

Cara untuk memohon bantuan permohonan KWSP I-Saraan. Kepada yang berminat melakukan permohonan i-Saraan, anda boleh hadir ke mana-mana kaunter KWSP berdekatan bersama dokumen seperti MyKad Borang i-Saraan – KWSP 16G (M) (PENDAFTARAN KALI PERTAMA SAHAJA) DOWNLOAD BORANG.

Borang i-Saraan – KWSP 6A (2) (SEMASA BAYARAN) DOWNLOAD BORANG. Bayaran dalam tunai dan cek atau melalui perbankan internet (Penggunaan borang tidak diperlukan). Minimum pembayaran adalah tiada had manakala Maksimum pembayaran adalah RM 60,000 setahun untuk semua pencarum.

(PENDAFTARAN KALI PERTAMA SAHAJA) DOWNLOAD BORANG

(SEMASA BAYARAN) DOWNLOAD BORANG

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Bantuan KWSP i-SARAAN RM250 2022

Leave a Comment