Bantuan Komputer Riba 2.0 secara percuma

Bantuan Komputer Riba 2.0 secara percuma

Bantuan Komputer Riba 2.0 secara percuma – Perlaksanaan bantuan Fasa 1 yang telah dijalankan pada tahun lepas iaitu melibatkan peruntukan sebanyak RM15 juta dan mampu untuk memberikan manfaat kepada 10,000 orang pelajar.

Bantuan Komputer Riba 2.0 secara percuma

BAIK 2.0 merupakan sebuah inisiatif yang telah diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Sabah dalam usaha membantu pelajar yang kurang berkemampuan untuk memiliki komputer riba bagi tujuan pembelajaran. Sekiranya anda berminat untuk memohon, berikut adalah tatacara permohonan secara atas talian.

Bantuan Komputer Riba 2.0 secara percuma

Bantuan Komputer Riba 2.0 secara percuma

SYARAT PERMOHONAN BANTUAN LAPTOP PERCUMA SABAH

Kepada calon yang berminat untuk memohon hendaklah menepati syarat yang telah ditetapkan seperti pelajar-pelajar IPT berstatus Bumiputera yang berasal dari Sabah yang sedang memerlukan komputer untuk tujuan pembelajaran. Selain itu, Satu komputer hanya untuk satu Ketua Isi Rumah (KIR) sahaja. Seterusnya, Ibu bapa atau penjaga dalam golongan e-Kasih. Calon juga hendaklah berikan justifikasi keperluan komputer riba.

CARA MOHON BANTUAN LAPTOP PERCUMA SABAH

Pemohon boleh mengikuti panduan permohonan Laptop Percuma Sabah seperti, Pemohon perlu layari pautan ini untuk melakukan permohonan bantuan Laptop Percuma Sabah atau PERMOHONAN BANTUAN IHSAN KOMPUTER 2.0 ini. Pemohon juga perlu mengisi maklumat yang diperlukan dengan lengkap serta Pemohon hendak pastikan semua maklumat yang diisi dengan betul dan tepat.

-Klik butang “Submit” untuk menghantar permohonan bantuan laptop percuma.
-Muat naik dokumen yang diperlukan.

Bantuan Komputer Riba 2.0 secara percuma

Semak Juga: Bantuan Tambahan RM200 dibayar Hari ini

Bayaran RM 1000 February Telah Dikreditkan

Join Telegram: https://t.me/portalsemakanmalaysia

DOKUMEN DIPERLUKAN

Kerajaan Sabah sebelum ini telah mengedarkan sejumlah 10,000 komputer riba kepada pelajar tingkatan lima dan enam menerusi Bantuan Ihsan Komputer (BAIK) pada 19 Julai hingga 18 Oktober tahun lepas.

Bantuan tersebut melibatkan calon Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) Dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM). Menurut Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, pemberian itu dipersetujui kabinet dengan peruntukan bernilai RM15 juta untuk permohonan laptop percuma sabah ini.

Untuk makluman Permohonan Bantuan Laptop Percuma Sabah, calon diminta untuk mengemukakan bersama dokumen sokongan seperti yang telah disenaraikan di bawah seperti Salinan kad pengenalan ibu bapa dan pemohon. Salinan slip gaji/pengesahan pendapatan ibu bapa serta Salinan tawaran dan pengesahan pelajar daripada IPTA/S.

Buat makluman anda, Kerajaan Negeri Sabah kini telah menawarkan Bantuan Laptop Percuma atau Bantuan Ihsan Komputer Riba (BAIK 2.0) khusus untuk pelajar dari negeri tersebut yang sedang melanjutkan pelajaran di Institut Pengajian Tinggi (IPT). Bantuan ini telah memasuki fasa ke-2 agihannya. Bantuan yang diwujudkan dengan peruntukan sebanyak RM1.5 juta ini telah menyasarkan sehingga 1,000 penerima yang tergolong daripada pelajar miskin tegar.

Program yang dilaksanakan sejak tahun 2021 ini telah melibatkan pelajar miskin yang menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM).

MAKLUMAT LANJUT

Sekiranya anda ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai Bantuan Ihsan Komputer 2.0 atau permohonan bantuan laptop percuma sabah ini, sila hubungi Pejabat Menteri Tugas-Tugas Khas di talian 088-369897.

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih. Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Join Telegram Myinfokerja untuk info info bantuan kerajaan tahun 2022. – Bantuan Komputer Riba 2.0 secara percuma

Leave a Comment