Bantuan Khas Kewangan RM350 & RM700 dibayar bulan depan

Bantuan Khas Kewangan RM350 & RM700 dibayar bulan depan

Bantuan Khas Kewangan RM350 & RM700 dibayar bulan depan – Ketika membentangkan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat, Perdana Menteri telah mengumumkan Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri dengan kadar sebanyak RM350 dan RM700.

Pembayaran bantuan sebanyak RM350 itu nanti akan diberikan kepada para pesara Kerajaan, manakala RM700 pula kepada semua penjawat awam Gred 56 ke bawah termasuk lantikan kontrak.

“Dalam kita melangkah ke bulan Ramadan serta bagi menghargai jasa dan pengorbanan penjawat awam, Kerajaan bersetuju untuk menyalurkan Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri…”, kata Perdana Menteri ketika membentangkan Belanjawan 2023.

Tarikh Pembayaran
Pembayaran bantuan ini akan dibuat pada bulan April 2023 bersempena dengan bulan datangnya hari mulia Hari Raya Aidilfitri.
Dalam masa sama, pihak Kerajaan juga bersetuju memperkenalkan Skim Peduli Kesihatan (PEKA B40) untuk menyediakan pemeriksaan atau saringan awal khas untuk golongan B40.

Maklumat lengkap berkenaan Belanjawan 2023, ia boleh dirujuk secara teliti di Portal Rasmi Kementerian Kewangan – DI SINI.

Bantuan Khas Kewangan RM350 & RM700 dibayar bulan depan, ini senarai penerima yang layak. Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Antaranya adalah bantuan-bantuan yang diperkenalkan di bawah Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 24 Februari lalu.

Bantuan yang diperkenalkan itu termasuklah apa yang dikenali sebagai Bantuan Khas Kewangan dan ini adalah penerangan lanjut mengenainya.

Bantuan Khas Kewangan RM350 & RM700 dibayar bulan depan

Bantuan Khas Kewangan RM350 & RM700 dibayar bulan depan

Baca Juga: i-Sayang KWSP 2023, Semak Kelayakan & Jumlah Bayaran 

Semak Juga: Tiadakah simpati buat golongan jerlus KWSP?

 

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. –

Leave a Comment