Bantuan Kewangan RM500 Untuk Rakyat Malaysia Setiap Bulan

Bantuan Kewangan RM500

Bantuan Kewangan RM500 Untuk Rakyat Malaysia Setiap Bulan. Di mana bantuan ini akan dinaikkan daripada RM350 kepada RM500 seorang bagi mereka yang telah mendaftar bersama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan bantuan ini akan diteruskan sehingga 2022.

Untuk makluman, bantuan kepada warga emas Malaysia akan diuruskan oleh JKM iaitu sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Tujuan utama bantuan ini diberikan kepada warga emas yang layak adalah untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan hidup dalam masyarakat.

Berita baik untuk semua rakyat Malaysia kerana melalui bajet 2021 yang lalu Dato’ Sri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz (Menteri Kewangan Malaysia) telah mengumumkan bantuan khas untuk iaitu Bantuan Warga Emas atau Bantuan Kebajikan Orang Tua.

Bantuan Kewangan RM500

Baca sini: Semakan Jadual Bayaran BKM Fasa 3

Baca Juga: Najib dipenjara 12 tahun, denda sebanyak RM210 juta!

Syarat Khas Bantuan Kewangan RM500

Ibu bapa atau warga emas yang ingin memohon Bantuan Kewangan RM500 hendaklah memenuhi semua syarat kelayakan untuk mohon seperti Pemohon adalah warganegara dan pemastautin Malaysia dan Warga emas atau warga emas berumur 60 tahun ke atas.

Pendapatan isi rumah tidak melebihi Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) Purata Miskin Isi Rumah Semasa atau PGK Purata Per Kapita Miskin Semasa; dan
Warga emas yang tidak tinggal di Institusi kendalian JKM atau pusat jagaan harian / kediaman yang menyediakan kemudahan perkhidmatan secara percuma atau
Sebarang kes yang perlu, wajar dipertimbangkan dengan kelulusan KPKM.

Cara Mohon Bantuan Kewangan RM500

Cara Untuk memohon, sila ikuti semua langkah yang dinyatakan di seperti layari https://ebantuanjkm.jkm.gov.my/spbk/login.jsp dan klik pada butang daftar permohonan serta Masukkan negeri tempat tinggal dan nombor ID anda. Setelah selesai, klik butang daftar dan Dalam tempoh 14 hari, sila pergi ke Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat yang berhampiran di kawasan anda. Senarai direktori pejabat boleh dirujuk di sini – klik Sini

Dokumen Yang Wajib Dibawa adalah seperti Salinan kad pengenalan pemohon, Salinan kad pengenalan suami / isteri / ibu / bapa / anak yang tinggal bersama, Salinan sijil kelahiran anak / ahli keluarga yang tinggal bersama dan Salinan penyata gaji (jika ada). Bawa juga Borang JKM atau dokumen lain yang berkaitan.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang maklumat dan pertanyaan lanjut, sila hubungi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di alamat:

Jabatan Kebajikan Masyarakat
Tahap 6, 9-18
No 55, Persiaran Perdana,
Presint 4,
62100 Putrajaya.

No Tel: 03-8000 8000

Perhatian – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

Sumber: Portalharian

Leave a Comment