Tahun 2023 – Bantuan Kewangan RM350 Tambahan Untuk Semua Rakyat Malaysia

Tahun 2023 – Bantuan Kewangan RM350 Tambahan Untuk Semua Rakyat Malaysia

Tahun 2023 – Bantuan Kewangan RM350 Tambahan Untuk Semua Rakyat Malaysia. Bantuan RM350 sebulan atau dikenali sebagai Bantuan Am Persekutuan.

Program ialah bantuan kerajaan yang diadakan untuk membantu individu dan keluarga yang kurang berkemampuan untuk menjalani kehidupan yang mampan dan makmur dalam komuniti mereka. Bantuan Kewangan RM350

Program ini direka untuk menyediakan sokongan kewangan kepada mereka yang memerlukan dalam komuniti. Bantuan Kewangan RM350

Semak sini: Bayaran STR Fasa 3 Tarikh Telah Diumumkan

Semak juga: Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bantuan RM60,000

Bantuan Kewangan RM350

Jumlah Bantuan

Setiap penerima yang layak akan menerima bayaran bulanan minimum RM100, manakala sebuah keluarga boleh menerima bayaran bulanan maksimum RM350.

Ini membolehkan individu dan keluarga menerima sokongan kewangan yang mencukupi untuk memenuhi keperluan asas mereka – RM100 (Minimum) sehingga, RM350 (Maksimum) sebulan

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa setiap negeri mempunyai program bantuan am negeri sendiri. Kriteria kelayakan dan kadar bantuan tidak seragam, dan had bantuan berbeza mengikut negeri.

Justeru, individu yang berminat untuk memohon bantuan perlu menghubungi jabatan kebajikan masyarakat bahagian berhampiran untuk maklumat lanjut mengenai program bantuan di negeri mereka.

Syarat Kelayakan Permohonan

Pemohon mestilah warganegara Malaysia dan menetap di Wilayah Persekutuan (KL, Labuan, Putrajaya).

Untuk layak menerima Bantuan Am Persekutuan ini, beberapa syarat mesti dipenuhi.

Ini bagi memastikan bantuan diberikan kepada mereka yang benar-benar memerlukan sokongan kewangan.

Pendapatan keluarga pemohon tidak boleh melebihi purata pendapatan garis kemiskinan (Pendapatan Garis Kemiskinan, PGK) keluarga miskin semasa atau garis kemiskinan per kapita semasa.

Ini bermakna program ini memberi sokongan tambahan kepada orang ramai yang tidak menerima bantuan melalui program bantuan bulanan lain yang ditawarkan oleh JKM.

Tidak dilindungi oleh mana-mana program bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Cara Permohonan

Untuk permohonan bantuan RM350 sebulan ini, sila ikuti cara-cara berikut :

– Tekan pada butang “Mohon Di Sini” untuk muat turun borang permohonan

– Hantarkan borang permohonan ke Pejabat Kebajikan Masyarakat / Negeri / Daerah / Jajahan

– Lengkapkan maklumat peribadi di dalam borang permohonan tersebut

– Layari halaman Bantuan Am Persekutuan (Klik Sini)

Borang Permohonan

Info Permohonan

Agensi yang bertanggungjawab menyediakan bantuan ini ialah Kementerian Kebajikan Masyarakat (JKM).

Bagi individu yang berminat untuk memohon Bantuan Am Persekutuan, mereka boleh menghubungi Pejabat Kebajikan Wilayah Persekutuan di Kuala Lumpur, Pejabat Kebajikan Wilayah Persekutuan di Labuan atau Pejabat Kebajikan Wilayah Persekutuan di Putrajaya untuk maklumat lanjut dan permohonan.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, pemohon boleh menghubungi JKM di talian 03-8000 8000 atau layari https://www.jkm.gov.my

Leave a Comment