Bantuan Kewangan RM1800 untuk rakyat Malaysia,Mereka yang layak & cara memohon

Bantuan Kewangan RM1800 untuk rakyat Malaysia, Mereka yang layak & cara memohon

Bantuan Kewangan RM1800 untuk rakyat Malaysia, Pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan bagi membantu mereka yang memerlukan.

Salah satunya termasuklah bantuan kewangan sebanyak RM1,800 kepada mereka yang berkelayakan dan memerlukan. Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan bantuan ini:-

Bantuan-bantuan ini diperkenalkan melalui pelbagai Kementerian atau Jabatan Kerajaan sesuai dengan tanggungjawab dan kumpulan sasar masing-masing. (Bantuan Kewangan RM1800 untuk rakyat Malaysia)

Bantuan Kewangan RM1800 untuk rakyat Malaysia

Bantuan Tunai RM1,800

Bantuan yang dimaksudkan ini adalah Bantuan Kewangan Bagi Pelajar Kolej Komuniti atau BKPKK di bawah Kementerian Kewangan.

Bantuan ini pada asasnya melibatkan kadar sumbangan tunai sebanyak RM300 setiap bulan untuk satu semester (6 bulan). Oleh hal demikian, jumlah keseluruhan bagi satu semester sebanyak RM1,800.

Bagi setahun, jumlah keseluruhan pemberian BKPKK adalah sebanyak RM3,600. (Bantuan Kewangan RM1800 untuk rakyat Malaysia)

Bantuan Kewangan RM1800 untuk rakyat Malaysia

Syarat-syarat Kelayakan

Pemohon hendaklah warganegara Malaysia;

– BKPKK diberikan hanya kepada pelajar Kolej Komuniti peringkat sijil jangka panjang sahaja iaitu yang melibatkan pengajian sekurang-kurangnya 4 semester (peringkat sijil);
– Pelajar yang layak diberikan BKPKK adalah pelajar yang mempunyai ibubapa/penjaga sah yang berpendapatan kasar bulanan ibubapa sebanyak RM3,000 dan ke bawah tanpa tertakluk kepada jumlah tanggungan isi rumah;
– Menandatangani 2 salinan perjanjian (tanpa penjamin);
– Mengisi Borang Penyata Pendapatan Bulanan Keluarga;
– Pelajar tidak dibenarkan mempunyai penaja lain dalam tempoh program.

Bantuan Kewangan RM1800 untuk rakyat Malaysia

Cara Memohon

Akan tetapi, pelajar yang layak untuk menerima bantuan kewangan ini sepanjang setahun atau dua semester pengajian hendaklah mendapat CGPA minimum 2.0 bagi melayakkan diri mereka menerima bantuan kewangan pada semester kedua.

Kepada yang memenuhi syarat-syarat kelayakan, permohonannya bantuan ini boleh dibuat melalui pusat Kolej Komuniti masing-masing.

Maklumat lengkap berkenaan bantuan ini sila lihat DI SINI atau melalui Portal Biasiswa KPM – DI SINI.

Bantuan Kewangan RM1800 untuk rakyat Malaysia

Semak sini: Jawatan Kosong Di Northport (Malaysia) Tahun 2023

Semak juga: Jawatan Kosong Di Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) Tahun 2023

Leave a Comment