Bantuan Kanak-Kanak BKK 2023

Bantuan Kanak-Kanak BKK 2023 Di Malaysia Akan Terima Bayaran RM200 Sehingga RM1000 ~ Mohon Sini Sekarang!!

Khas untuk Bantuan Kanak-Kanak yang berkelayakan di Malaysia. Ibu bapa yang kini mempunyai anak di bawah jagaan mereka, anda dialu-alukan untuk memohon bantuan kewangan khas untuk anak-anak di Malaysia.

Untuk makluman, sekiranya anak-anak tersebut layak, mereka akan menerima bantuan kewangan minimum RM200 sehingga RM1000 setiap keluarga. Untuk info lanjut, ikuti perkongsian dibawah.

OBJEKTIF BKK

Berikut adalah tujuan pelaksanaan bantuan kanak-kanak pada tahun ini seperti di bawah:

1. Membantu meringankan beban pengasuh/keluarga terhadap anak/anak yang kehilangan keluarga agar dapat terus hidup bersama penjaga dan meneruskan kelangsungan hidup tanpa menjejaskan tumbesaran dan perkembangan orang dewasa.
2. Membantu memantapkan dan memelihara institusi penjaga/keluarga yang terlibat dalam memberikan penjagaan yang secukupnya dan sempurna kepada anak-anak dalam bentuk kasih sayang dan perhatian.

BANTUAN (BKK)
Untuk sedia maklum, bantuan anak (BKK) termasuk dalam senarai skim bantuan kebajikan yang diuruskan oleh JKM. Pemohon yang layak akan menerima insentif daripada minimum RM150 hingga maksimum RM1,000 bergantung kepada kategori kelayakan.

Inisiatif BKK ini adalah untuk keluarga yang kurang berkemampuan dan mempunyai anak tanggungan yang memenuhi syarat. Bantuan ini akan diberikan setiap bulan kepada keluarga yang layak.

Bantuan Kanak-Kanak BKK 2023

KADAR BKK

Di bawah telah disediakan kadar bantuan kanak-kanak mengikut kategori kelayakan seperti berikut:

-Kanak-kanak berumur 7 hingga 18 tahun: RM150 seorang
-Kanak-kanak berumur 6 tahun ke bawah: RM200 seorang
-Kadar maksimum adalah sehingga RM1,000 setiap keluarga
-Bayaran BKK diberikan secara bulanan.

Semak Sini: Jawatan Terkini Di Sime Darby Plantation

Semak Juga: Jawatan Kosong SIRIM Berhad 2022 – Kelayakan SPM Boleh Mohon!

ujuan utama Bantuan Kanak-Kanak ini adalah untuk : Membantu keluarga/penjaga anak/anak atau membantu anak/anak yang tiada/ kehilangan penjaga agar dapat terus hidup bersama keluarga dan terus bertahan tanpa menjejaskan tumbesaran dan perkembangan anak-anak peringkat mereka.

Membantu memelihara dan mengukuhkan institusi keluarga yang terlibat dalam menyediakan penjagaan yang sempurna kepada kanak-kanak termasuk kasih sayang dan perhatian.

Berikut adalah jumlah bayaran Bantuan Kanak-Kanak yang akan diberikan : Minimum RM150 sebulan setiap orang sehingga maksimum RM1000 sebulan mengikut pecahan berikut:

RM200 seorang kanak-kanak berumur 6 tahun ke bawah, RM150 seorang untuk kanak-kanak berumur 7 hingga 18 tahun, Kadar bantuan maksimum ialah RM1000 / keluarga sebulan

Beberapa syarat kelayakan telah ditetapkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk permohonan bantuan ini

Warganegara Malaysia dan bermastautin di Malaysia. Keluarga / penjaga yang menyediakan penjagaan anak dan pendapatan isi rumah mereka tidak

melebihi Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) Purata Semasa Isi Rumah Miskin atau Purata Semasa Per Kapita Miskin PGK, Kanak-kanak berumur 18 tahun ke bawah.

Kanak-kanak yang berumur 18 tahun ke atas, permohonan mereka boleh dipertimbangkan sekiranya mereka bersekolah sehingga tamat sekolah menengah.

Mana-mana kes yang perlu, layak dipertimbangkan dengan kelulusan Ketua Pengarah Kebajikan Masyarakat (KPKM)

Nota: Setiap permohonan akan disemak mengikut kelayakan pemohon, dengan tujuan bantuan ini disalurkan kepada pemohon yang benar-benar memerlukannya.

Terdapat dua langkah untuk membuat permohonan bagi Bantuan Kanak-Kanak ini iaitu : Secara Atas Talian / Secara Manual

Langkah 1 (Atas Talian), Sila ke portal rami JKM iaitu : http://ebantuanjkm.jkm.gov.my/spbk/login.jsp

Klik butang “Datar Permohonan Atas Talian”. Sila fahami butiran dan isi dengan lengkap, Pemohon perlu isi dua bahagian ( A dan B).

Anda di nasihati agar memeriksa kembali segala butiran yang anda telah isi bagi memastikan tiada. kesilapan. Sekiranya telah lengkap dan sahih, sila klik butang “keputusan”

Langkah 2 (Manual – Pejabat JKM) Anda perlu hadir ke Pejabat JKM mengikut kawasan yang anda telah mohon secara online sebelum ini.

Dalam tempoh 14 hari selepas permohonan online di lakukan, sila hadir ke Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat mengikut daerah yang anda telah pohon.

Anda juga perlu hadir besama borang permohonan. Untuk muat turun borang, boleh klik pautan di bawah :

– BORANG PERMOHONAN BANTUAN JKM
– BORANG KEMASKINI MAKLUMAT

Senarai Pejabat JKM Negeri dan Cawangannya, sila rujuk di sini : SENARAI JKM NEGERI DAN CAWANGAN

Langkah 2 (Manual – Pejabat JKM) Anda perlu hadir ke Pejabat JKM mengikut kawasan yang anda telah mohon secara online sebelum ini.

Dalam tempoh 14 hari selepas permohonan online di lakukan, sila hadir ke Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat mengikut daerah yang anda telah pohon.

Anda juga perlu hadir besama borang permohonan. Untuk muat turun borang, boleh klik pautan di bawah :

BORANG PERMOHONAN Bantuan Kanak-Kanak JKM
BORANG KEMASKINI MAKLUMAT Bantuan Kanak-Kanak

Senarai Pejabat JKM Negeri dan Cawangannya, sila rujuk di sini : SENARAI JKM NEGERI DAN CAWANGAN

Sekiranya anda ingin datang ke Pejabat JKM, anda perlulah hadir bersama beberapa dokumen yang perlu anda sediakan :

Salinan MyKad pemohon, Salinan MyKad atau MyKid anak jagaan, Salinan penyata pendapatan atau surat akuan berpendapatan jika bekerja sendiri, Salinan MyKad ahli keluarga yang tinggal bersama, Bil utiliti semasa seperti ( AIr / Elektrik / Telefon / Astro).

Untuk maklumat lanjut berkenaan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat, anda bolehlah terus berhubung dengan Pejabat JKM Negeri atau Ibu Pejabat atau boleh ke laman rasmi https://www.jkm.gov.my/

Bantuan Kanak-Kanak

Leave a Comment