Bantuan Ibu Bersalin RM450 Senarai Penerima Yang Layak

Bantuan Ibu Bersalin RM450 Senarai Penerima Yang Layak

Bantuan Ibu Bersalin RM450 Senarai Penerima Yang Layak – Bantuan Ibu Bersalin (BIB) merupakan inisiatif Kerajaan Negeri Sarawak dengan pemberian sebanyak RM450.00 kepada setiap ibu yang melahirkan anak kelahiran Sarawak bagi membantu keperluan ibu seperti pemakanan sihat dan penjagaan diri semasa tempoh berpantang, bermula tahun 2020 tanpa mengira bangsa, agama atau status sosio-ekonomi.

Pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh kerajaan bagi membantu mereka yang memerlukan. Bantuan ini diperkenalkan melalui pelbagai kementerian atau jabatan kerajaan mengikut tanggungjawab dan kumpulan sasar masing-masing.

Dengan itu, Tema Membangun Malaysia MADANI, Belanjawan 2023 akan memastikan langkah yang lebih mampan dan terangkum berpaksikan keadilan sosial di samping menggerakan usaha reformasi pentadbiran dan tatakelola baik.

Bantuan Ibu Bersalin RM450 Senarai Penerima Yang Layak

Senarai Penerima Yang Layak
Syarat-syarat kelayakan adalah seperti berikut:

(i) Warganegara Malaysia;
(ii) Ibu pemegang kad pengenalan Sarawak berstatus ‘K’ atau isteri kepada pemegang kad pengenalan Sarawak berstatus ‘K’ (Sarawak Connection);
(iii) Melahirkan bayi di dalam atau di luar Sarawak; dan
(iv) Usia kandungan telah mencapai 22 minggu dan ke atas.

Cara Memohon
Bagi mereka yang memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan, anda bolhe buat permohonan BIB boleh dibuat secara manual atau online (online) seperti berikut:

Secara Dalam Talian: Permohonan dibuat melalui aplikasi iSarawakCare yang boleh dimuat turun dari Google Play Store atau Apple App Store.
Secara Manual: Permohonan boleh dibuat di mana-mana Pejabat Kebajikan Masyarakat Bahagian/Daerah, Pejabat Daerah, cawangan Jabatan Pendaftaran Negara di Sarawak atau Bahagian Pembangunan Awal Kanak-kanak, KPWK (Kuching sahaja).

Semak Juga: Bantuan Tambahan Khas Sebanyak RM200 Untuk B40 & RM100 Untuk M40 

Mohon Juga: Ini Maklumat Terbaru Pengeluaran KWSP 2023

Bantuan Ibu Bersalin RM450 Senarai Penerima Yang Layak

Maklumat Lanjut
Untuk sebarang maklumat lebih teliti dan lengkap berkenaan inisiatif ini, anda boleh layari laman web rasmi – DISINI

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. Bantuan Ibu Bersalin RM450 Senarai Penerima Yang Layak

Leave a Comment