Bantuan Geran RM3000 Untuk Seluruh Rakyat Malaysia

Bantuan Geran RM3000 Untuk Seluruh Rakyat Malaysia

Bantuan Geran RM3000 Untuk Seluruh Rakyat Malaysia – TUNS merupakan bantuan pembiayaan dalam bentuk geran berjumlah rm3,000 yang disasarkan kepada penjaja dan peniaga kecil di Negeri Sembilan. Objektif utama penubuhan tuns adalah supaya lebih ramai usahawan dalam skala ini berjaya diwujudkan melalui inisiatif ini.

Selain itu, bantuan ini juga diharap dapat menambah baik perniagaan sedia ada untuk usahawan melonjak ke tahap yang lebih baik dari sebelumnya. Tuns juga secara tidak langsung dapat membuka lebih banyak peluang pekerjaan untuk membantu meningkatkan pertumbuhan ekonomi.

Menerusi bajet negeri sembilan 2023 yang bertemakan ‘melaksanakan janji membawa harapan’, kerajaan negeri sembilan bersetuju meneruskan inisiatif tuns untuk tahun kelima tahun ini dengan peruntukan rm3 juta.

Bantuan Geran RM3000. Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan kewangan khas telah diperkenalkan oleh Kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan atau Negeri.

Antaranya melalui TUNS 2023 (Tabung Pembangunan Usahawanan Negeri Sembilan) yang mana permohonannya telah dibuka sejak 16 januari 2023.

Berikut adalah maklumat lanjut mengenai bantuan TUNS 2023.

Bantuan Geran RM3000 Untuk Seluruh Rakyat Malaysia

Cara Memohon;

-Minuman dan makanan;
-Bakeri, pastri dan kuih-muih;
-Khidmat jahitan;
-Pertanian/penternakan/perikanan;
-Salon kecantikan dan gunting rambut;
-Kraf tangan dan cenderamata;
-Peruncitan;
-Fotografi; dan
-Lain-lain perkhidmatan (selain insurans, institusi kewangan dan pembekalan tenaga kerja).

Bagi mereka yang memenuhi syarat kelayakan, permohonan geran ini hendaklah dibuat secara dalam talian di portal rasmi TUNS dan lampirkan dokumen sokongan yang ditetapkan.

Untuk maklumat lengkap berkenaan geran kewangan ini, anda boleh rujuk di Portal Rasminya Disini

Mohon juga (Tekan Link Dibawah):
Simpanan RM10,000 pencarum KWSP Benar keluarkan

Leave a Comment