Bantuan ewallet untuk golongan B40

Bantuan ewallet untuk golongan B40 RM200 – SEMAK SEGEARA!

Bantuan ewallet untuk golongan B40 – Bantuan eWallet merupakan satu inisiatif dalam bentuk bantuan kewangan daripada Kerajaan. Bantuan ini termasuk beberapa insentif kepada golongan B40 khususnya golongan belia.

Pelbagai jenis bantuan telah diperkenalkan dan dilancarkan pada tahun ini untuk semua golongan. Pada tahun ini, bantuan kewangan diutamakan oleh kerajaan untuk mereka yang memerlukan. Ini disebabkan faktor ekonomi yang tidak stabil.

Kerajaan telah melaksanakan program bantuan pemula e-cash ini seiring dengan bantuan lain. Untuk makluman, bantuan e-Wallet ini telah diperkenalkan pada tahun lepas dan akan diteruskan pada tahun ini dan seterusnya. Bantuan ini adalah untuk membantu belia yang kurang berkemampuan dan memerlukan.

Secara keseluruhannya, peruntukan untuk bantuan e-dompet ini melibatkan lebih kurang RM 400 juta bagi memberi manfaat kepada golongan belia b40 pada tahun 2023.

SYARAT KELAYAKAN Bantuan e wallet untuk golongan B40
Di bawah telah disediakan syarat kelayakan yang telah ditetapkan untuk mendapatkan bantuan e-wallet RM 200 seperti berikut:

Individu / golongan belia b40 yang berumur 18 hingga 20 tahun
Belia yang sedang melanjutkan pengajian tinggi di peringkat Institusi Pendidikan Tinggi Swasta

Belia yang sedang melanjutkan pengajian tinggi di mana-mana Institusi Pendidikan Tinggi Awam

Berita baik, kadar bantuan e-dompet ini telah dinaikkan sebanyak RM 200 berbanding tahun sebelumnya iaitu RM 150. Kerajaan bersetuju menambah jumlah bantuan itu bagi mengikuti peredaran zaman.

Bagi golongan belia, anda boleh mendapatkan bantuan e-dompet pemula ini yang boleh ditebus melalui perkhidmatan yang terlibat dalam platform seperti berikut:

ShopeePay
BigPay
Touch n Go
GrabPay

Peringatan, setiap individu hanya boleh tebus bantuan ini di mana-mana platform perkhidmatan e-tunai di atas hanya 1 pilihan sahaja.

Selain bantuan e-wallet RM 200 ini, pelbagai bantuan baharu akan dilaksanakan pada tahun 2023. Untuk menyemak semula bantuan yang telah diumumkan pada mesyuarat bajet 2023, anda boleh melayari portal rasmi

SEMAK DI SINI untuk semakan dan rujukan.

Artikal Berkaitan:

Tuntutan Pengeluaran Khas KWSP 2.0 Kali Terakhir

Permohonan Pengeluaran Khas KWSP tanda jika diluluskan

Bantuan ewallet

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami.

Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. – Bantuan ewallet untuk golongan B40

Leave a Comment