Bantuan ESHND: Elaun Sara Hidup Nelayan Darat – Permohonan & Kadar Bantuan ESHND

Bantuan ESHND (Elaun Sara Hidup Nelayan Darat) ialah bantuan bulanan yang diberikan kepada pemilik individu kapal nelayan dan pekerja warganegara yang bekerja di atas kapal berlesen.

Ini bertujuan membantu nelayan mengurangkan beban dalam menghadapi tekanan ekonomi akibat peningkatan kos sara hidup.

Semak sini: Bantuan Khas Tunai RM200 Untuk Bujang Seluruh Malaysia

Semak juga: KWSP 2.0 Tiada dalam bajet 2023, Rakyat Malaysia Kecewa

Join telegram: Portal semakan

Bantuan ESHND

Deifinisi Bantuan Sekurang-kurangnya 75% daripada jumlah pendapatan adalah daripada jumlah pendapatan dan Tidak ada pekerjaan yang memberikan pendapatan tetap.

Deifinisi nelayan darat tulen Bantuan ESHND juga adalah seperti Warganegara Malaysia yang berumur tidak kurang daripada 18 tahun dan berpengalaman dalam memancing di perairan sungai (termasuk tasik, bekas lombong, empangan dan perairan awam lain). Menjalankan aktiviti memancing tidak kurang daripada 25 hari sebulan

Bebas daripada aktiviti penagihan dadah dan menjalani saringan air kencing daripada aadk. Tidak mempunyai caruman dan akaun KWSP yang aktif

Mempunyai peralatan menangkap ikan atau lesen kapal atau berdaftar secara pentadbiran dengan jabatan perikanan malaysia bagi semenanjung malaysia, jabatan pertanian Sarawak dan jabatan perikanan Sabah bagi Sabah.

Cara Permohonan

Permohonan Bantuan ESHND boleh dikemukakan ke Pejabat Perikanan Daerah berhampiran dengan membawa dokumen berkaitan Bantuan EPB. Dokumen Berkaitan Bantuan ESHND:

Salinan mykad, Salinan peralatan menangkap ikan atau lesen bot yang masih sah untuk nelayan yang sudah mempunyai lesen.

Salinan borang pendaftaran dan penjejak nelayan pedalaman serta Salinan agrobank atau buku akaun bank yang berkaitan jika tiada perkhidmatan agrobank di lokasi tersebut Gambar pemohon. Dokumen sokongan lain (jika perlu)

Salah satu pakej bantuan yang masih diteruskan adalah Elaun Persediaan Bekerja. Dan berikut dikongsikan maklumat terperinci mengenai bantuan ini. Bantuan ESHND

Bantuan ESHND merupakan bantuan kewangan penting untuk sesetengah individu mahupun keluarga. Ini kerana bantuan dari segi kewangan mampu mengurangkan bebanan yang dihadapi mereka.

Kadar Bantuan

Kadar Bantuan ESHND adalah seperti:

Warganegara Malaysia (Mykad Biru). Dapatkan pengesahan daripada pengerusi JKKK, JPKK, JKKPK, MPKK, JKOA atau ketua badan komuniti nelayan tempatan yang ditubuhkan di bawah seliaan jabatan perikanan Malaysia Semenanjung malaysia, jabatan pertanian Sarawak dan jabatan perikanan Sabah bagi Sabah.

Ketua keluarga atau salah seorang ahli keluarga yang menjalankan aktiviti memancing. Nelayan darat tulen.

Bantuan ESHND

Leave a Comment