Mohon & Tebus Bantuan E-Wallet RM150

1. Bantuan e-Wallet

Bagi Golongan B40 yang belum membuat permohoanan, anda boleh mohon di sini dan buat penebusan secara langsung Bantuan e-Walleet untuk Mei 2022 ini.

kerajaan telah memperkenalkan program eStart iaitu sebuah Skim Transaksi Tanpa Tunai bagi memupuk budaya transaksi tanpa tunai di premis perniagaan (eWallet Belia 2022).

Menteri Kewangan, Yang Berhormat Mulia Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Bin Tengku Abdul Aziz berkata, e-Start akan mengkreditkan RM150 secara one-off ke dalam akaun e-dompet para belia dan juga pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi.

“Dengan peruntukan RM300 juta, kerajaan berharap lebih 2 juta belia yang menerima manfaat daripada program ini dapat menggunakan sebaiknya melalui pembelian berguna seperti buku dan kelengkapan pembelajaran.”

Bantuan e-Wallet

Lihat Juga Semakan Tarikh Pembayaran Rayuan BKM Yang Lulus

Syarat Kelayakan Pendaftaran Bantuan i-Suri KWSP

2. Cara Mohon Bantua e-Wallet

Permohonan boleh dibuat melalui aplikasi e-tunai terlibat yang akan diumumkan oleh pihak Kerajaan melalui Kementerian terlibat dalam masa terdekat nanti.

Sila layari laman web https://www.mof.gov.my/ untuk mengetahui bantuan-bantuan Bajet 2022 yang lain.

  1. Syarat Kelayakan Bantuan e-Wallet
  2. Pelajar IPT yang mencapai umur 18 ke 20 tahun pada tahun 2022.

Sumber: Infosemasa

3. Jumlah Bantuan e-Wallet Yang Disediakan

  • Setiap pemohon yang layak boleh menuntut RM150 dalam bentuk kredit e-tunai.

Bantuan Yang Terlibat

Buat masa ini, rangkaian eWallet yang terlibat belum lagi diumumkan.

Pada tahun 2021, penebusan program eBelia PEMERKASA telah dilaksanakan dari 1 Jun hingga 22 Julai 2021 dengan menggunakan aplikasi eWallet Belia berikut:

  • Touch n Go eWallet
  • Boost
  • Grab Pay
  • BigPay

Maklumat lanjut mengenai e-Start ini akan dimaklumkan dan dikemaskini oleh Kementerian yang terlibat dari semasa ke semasa.

Senarai Bantuan Untuk Belia Dalam Bajet 2022

Tahukah anda, terdapat pelbagai bantuan dan inisiatif yang diumumkan oleh Kerajaan melalui Bajet 2022 tempoh hari.

Jadi, jangan lupa untuk mendapatkan info terkini dari semasa ke semasa bagi memohon kesemua bantuan yang berkenaan.

Sila rujuk senarai berikut untuk maklumat lanjut.

Bantuan e-Wallet

Bantuan e-Wallet

Bantuan e-Wallet

Program e-START

  • e-Start adalah merupakan sebuah Skim Transaksi Tanpa Tunai bagi memupuk budaya transaksi tanpa tunai di premis perniagaan.
  • Melalui program ini, sebanyak RM150 akan dikreditkan secara one-off ke dalam akaun e-dompet para belia berumur 18 hingga 20 tahun dan juga pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi.

Myinfokerja.com

Disclaimers – Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan dengan “ Bantuan e-Wallet ” sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Follow Telegram :

Portal Semakan

Leave a Comment