Bantuan Bil Air Percuma Sehingga Tahun 2024

Bantuan Bil Air Percuma Sehingga Tahun 2024 Bagi mereka berpendapatan bawah RM 5000 – Mohon Segera!

Pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan bagi membantu mereka yang memerlukan.

Bantuan-bantuan ini diperkenalkan melalui pelbagai Kementerian atau Jabatan Kerajaan sesuai dengan tanggungjawab dan kumpulan sasar masing-masing.

Salah satunya termasuklah Bantuan Bil Air Percuma kepada mereka yang berkelayakan dan memerlukan.

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan bantuan ini:-

Bantuan Bil Air Percuma
Bantuan ini dikenali sebagai Skim Air Darul Ehsan (SADE) iaitu sebuah program penjajaran semula pemberian 20 meter padu air percuma kepada kumpulan sasar.

Mereka yang layak menerima bantuan ini adalah:

Pemohon mestilah warganegara Malaysia dan menetap di Negeri Selangor;
Pendapatan bulanan isi rumah RM5,000 dan ke bawah (suami dan isteri termasuk pendapatan pasangan bukan warganegara, tiada pasangan atau bujang);
Premis kediaman meter individu;
Pemohon hanya layak memohon untuk satu akaun/premis sahaja.

Bantuan Bil Air Percuma Sehingga Tahun 2024

Cara Memohon
Kepada yang memenuhi syarat-syarat kelayakan, permohonannya bantuan ini boleh dibuat secara atas talian melalui Sistem Smart Inisiatif Peduli Rakyat (SSIPR).

Permohonan juga boleh dibuat secara manual melalui Kaunter Perkhidmatan di mana-mana 10 pejabat wilayah Pengurusan Air Selangor Sdn. Bhd atau Pusat Khidmat Masyarakat (PKM).

Dimaklumkan, semua penerima rebat sedia ada dan pemohon baru SADE yang layak akan menikmati faedah skim ini sehingga 31 Disember 2024 secara automatik.

Maklumat lengkap berkenaan skim ini sila lihat DI SINI dan permohonan secara atas talian boleh dikemukakan DI SINI.

 

Bantuan Bil Air Percuma Sehingga Tahun 2024 – Bagi mereka yang memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan, permohonan bantuan ini boleh dibuat secara dalam talian di Sistem Pintar Inisiatif Peduli Rakyat (SSIPR).

Selain itu, permohonan SADE juga boleh dibuat melalui kaunter perkhidmatan Air Selangor dengan mengisi Borang Permohonan SADE.

Dimaklumkan juga bahawa Kerajaan Negeri Selangor telah bersetuju untuk melanjutkan tempoh SADE selama tiga tahun bermula 1 Januari 2022 hingga 31 Disember 2024 dan pendaftaran dibuka sepanjang tahun.

Salah satunya adalah Skim Air Darul Ehsan (SADE) yang memberikan bantuan bil 20 meter padu air percuma kepada mereka yang berkelayakan dan mengurangkan kos sara hidup rakyat khususnya kepada golongan berpendapatan rendah.

Bantuan ini diperkenalkan melalui pelbagai Kementerian atau Jabatan di peringkat Persekutuan atau Negeri mengikut tanggungjawab dan kumpulan sasar masing-masing.

Pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh Kerajaan untuk membantu mereka yang memerlukan.

Syarat-syarat Kelayakan Bantuan Bil Air:

-Pemohon mestilah warganegara Malaysia dan menetap di Negeri Selangor;

-Pendapatan bulanan isi rumah RM5,000 dan ke bawah (bagi yang telah berkahwin, ini termasuk pendapatan pasangan bukan warganegara; atau bagi yang tiada pasangan/bujang);

-Premis kediaman mempunyai meter individu;
-Pemohon hanya layak memohon untuk satu akaun atau premis sahaja.

Maklumat lengkap dan borang permohonan SADE boleh diteliti DI SINI, manakala permohonan secara atas talian boleh dilaksanakan DI SINI.

Artikal Lain: Daftar Akaun KWSP Anak Yang Berumur 14 Tahun Dan Ke Atas

Leave a Comment