Bantuan Baik Pulih Rumah PPRT

Bantuan Baik Pulih Rumah PPRT

Bantuan Baik Pulih Rumah PPRT – Permohonan bantuan rumah PPRT lebih diberi keutamaan kepada golongan seperti Orang Kelaina Upaya – OKU, Mangsa bencana alam yang berskala kecil dan Warga Emas, Bapa atau Ibu Tunggal yang mempunyai tanggungan keluarga yang ramai. Selain itu, Keutamaan perlaksanaan Program ini adalah kepada daerah dan negeri yang mempunyai kadar kemiskinan yang tinggi.

Jika anda memenuhi syarat kelayakan dan ingin membuat permohonan Rumah PPRT 2022 -Secara Online, Semak di bawah ini yang telah disediakan cara untuk permohonan Bantuan Rumah PPRT :

Sila lengkapkan maklumat anda yang diperlukan di ruangan yang telah disediakan dan selepas lengkap mengisi, tekan ”Hantar Permohonan” Kemudian tekan butang ”Program Perumahan Rakyat Termiskin” di laman utama. Klik sini untuk malayari Portal Rasmi eSPKR.

Berikut ini adalah perkongsian dari kami tentang bagaimana cara daftar bantuan untuk baik pulih rumah pprt terkini anda bagi tahun 2022. Semak lebih lanjut di bawah ini berkenaan cara-cara daftar semula bantuan baik pulih rumah anda. Pastikan anda baca dengan teliti dan fahami dengan baik untuk memudahkan urusan permohonan anda yang seterusnya.

Sebelum tu. Jangan lupa kongsikan juga artikal ini kepada keluarga atau rakan yang memerlukan bantuan ini. Perlu diingatkan sekali lagi, Pihak myinfokerja hanya menyiarkan info ini sahaja, dan kami tidak ada kaitan dalam mana-mana pihak agensi kerajaaan ataupun mana-mana syarikat. Terima kasih.

Pihak Kementerian Pembangunan Luar Bandar telahpun memperkenalkan Program Perumahan Rakyat Termiskin atau lebih dikenali sebagai PPRT. Program ini lebih mensasarkan kepada golongan yang ingin membina rumah baru atau membaik pulih rumah untuk diduduki dan memerlukan bantuan. Bantuan ini dilancarkan bagi membantu rakyat yang memerlukan.

Rumah PPRT

Program PPRT terdapat 2 kategori disediakan seperti berikut :

1) Baik Pulih

a) Kepada baik pulih rumah melibatkan 3 elemen penting

-Penambah baikan
-Penyelenggaraan
-Requisition

Syarat program bantuan baik pulih rumah

-Bantuan akan diberikan kepada individu yang mempunyai rumah yang usang atau kerosakan disebabkan oleh bencana dan
-masih boleh untuk di perbaiki.
-Mendapat surat kebenaran bagi kes menumpang tapak tanah dari pemilik.

2) Bina Baru

Bantuan pembinaan rumah baru akan diberikan kepada individu yang tidak mempunyai rumah sendiri atau rumah yang didiami sekarang terlalu usang dan tidak selamat untuk didiami.

Maklumat Lanjut
Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut berkenaan Program Rumah PPRT , anda boleh hubungi Pihak berkaitan seperti berikut :

Talian Khas : 03 8000 8000
E-mel : [email protected]

 

Screenshot 2022 10 28 153245

Rumah PPRT

BACA JUGA INFO: TERKINI : Perbincangan Pengeluaran KWSP 2.0 Dapat Maklum Balas Yang Positif ~ Tuntutan Akan Berjaya!

 

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

 

Leave a Comment