Bantuan Am Jabatan Kebajikan Masyarakat RM 350 Sebulan

Bantuan Am Jabatan Kebajikan Masyarakat RM 350 Sebulan

Bantuan Am Jabatan Kebajikan Masyarakat RM 350 Sebulan – Bantuan ini diberikan kepada individu atau keluarga kurang berkemampuan dan berkeperluan untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan dalam komuniti.

Kemungkinan besar ramai yang tidak tahu adanya sebuah bantuan daripada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ditubuhkan bertujuan untuk menjaga kebajikan masyarakat yang memerlukan lima teras utama iaitu perlindungan, pemulihan, pencegahan, pembangunan dan pengintegrasian.

Melalui skim bantuan JKM ini, pelbagai jenis bantuan untuk semua golongan masyarakat telah disalurkan.

Sebuah bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat dikenali sebagai Bantuan Am Negeri.Bantuan ini berbeza daripada bantuan bulanan lainnya seperti bantuan kanak-kanak, orang tua dan orang kurang upaya (OKU).

BACA JUGA: Cara Semakan Masukkan Wang Dalam Akaun KWSP

Untuk yang tertanya-tanya mengenai jumlah bantuan yang diberikan, berikut adalah jumlan Bantuan Am Negeri

-Minimum bantuan sebanyak RM 100 sebulan seorang dan maksimum RM 350 sekeluarga

SYARAT KELAYAKAN Bantuan Am Jabatan Kebajikan Masyarakat RM 350 Sebulan

Berikut adalah syarat kelayakan untuk membuat permohonan Bantuan Am Negeri ini :

1. Warganegara dan bermastautin di Wilayah Persekutuan (Putrajaya, Kuala Lumpur, Labuan).

2. Pendapatan Isi Rumah tidak melebihi Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) Purata Miskin Isi Rumah Semasa atau PGK Purata Miskin Per Kapita Semasa.

3. Golongan yang memerlukan dan keluarga miskin yang tidak diliputi di bawah mana-mana skim bantuan bulanan JKM lain.

4. Mana-mana kes yang layak dipertimbangkan.

CARA PERMOHONAN Bantuan Am Jabatan Kebajikan Masyarakat RM 350 Sebulan

Sekiranya anda menepati syarat kelayakan di atas termasuklah menetap di Wilayah Persekutuan, sila hadir ke mana-mana cawangan atau pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berdekatan anda untuk membuat permohonan atau apa-apa maklumat lanjut.Sekiranya anda menepati syarat kelayakan di atas termasuklah menetap di Wilayah Persekutuan, sila hadir ke mana-mana cawangan atau pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) berdekatan anda untuk membuat permohonan atau apa-apa maklumat lanjut.

Bantuan Am Jabatan Kebajikan Masyarakat

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free.

 

Leave a Comment