Anjing merajuk di tingkat 10, abang bomba datang pujuk

Anjing merajuk di tingkat 10, abang bomba datang pujuk

Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Seri Balik Pulau menerima satu panggilan kecemasan pada jam 3.02 petang Rabu lalu daripada penduduk sebuah pangsapuri di sana. Setibanya di lokasi kejadian, mereka dimaklumkan bahawa terdapat seekor anjing berada di beranda tingkat 10 sejak pagi.

70 300x177 1

Anjing merajuk di tingkat 10, abang bomba datang pujuk. Begitulah isi kandungan video yang tular dan menjadi bualan warga siber sejak Rabu lalu. Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia turut memuat naik video ahli bomba yang bertungkus lumus menyelamatkan anjing tersebut di Facebook mereka dengan kapsyen “Bukan senang nak pujuk ni.. Abg Bomba juga la kena bagi ayat manis”.

“Memandangkan ia sudah berada di situ dalam tempoh lama, saya kemudian meminta ihsan sedikit makanan daripada penduduk untuk diberikan kepadanya”.

Seperti yang ditulis oleh Metro, menurut anggota bomba Leo Sana Anak Sandi, pada mulanya anjing berkenaan bertindak agresif mungkin kerana takut. Disebabkan itu Leo yang turut dibantu 10 anggota berusaha mendekati anjing tersebut dengan perlahan-lahan.

Menerusi video berkenaan, dapat dilihat ketika Leo menghulurkan makanan kepada anjing tersebut, haiwan itu mengalihkan pandangan ke arah dinding seolah-olah sedang merajuk.

71 300x172 1

“Saya dan seorang lagi anggota pasukan kemudian menutup mata anjing menggunakan guni dan kain sebelum mengangkat haiwan itu.”

Menurut Leo, difahamkan haiwan itu adalah anjing liar yang berkeliaran di kawasan itu.

Telatah anjing itu sangat mencuit hati. Namun begitu menurut Leo, dia berusaha menyelamatkan anjing terbabit kerana bimbang ia kembali agresif.

Seperti yang dinyatakan oleh Leo, ini bukanlah kali pertama dia dan pasukan menyelamatkan anjing. Namun dia tidak menyangka video berkenaan tular. Ia mungkin juga disebabkan telatah lucu haiwan tersebut.

“Sebaik menurunkannya ke aras bawah, anjing berkenaan dilepaskan dan tidak pasti bagaimana ia boleh naik ke tingkat 10 bangunan berkenanaan”.

72 300x169 1

Warga siber turut berasa tindakan anjing berkenaan yang seolah-olah merajuk itu lucu dan comel.

Mujurlah akhirnya anjing tersebut berjaya diselamatkan.

Terima kasih abang bomba!

Sumber : lm

Leave a Comment