Anj1ng Jadi Bodyguard Gerai Nasi Lemak , Tauke Tukar Tapak Doggo Sibuk Ikut Sekali”Hari-Hari Makan Sedap , Badan Pun Sado”

Anj1ng Jadi Bodyguard Gerai Nasi Lemak , Tauke Tukar Tapak Doggo Sibuk Ikut Sekali”Hari-Hari Makan Sedap , Badan Pun Sado”

Ada yang keistimewaannya terletak pada menu dan ada juga yang menggunakan suasana meriah di sekitar gerai sebagai tarikan.

119 294x300 1

KEBANYAKAN gerai atau restoran mempunyai keunikan tersendiri untuk menarik pelanggan.

Bagaimanapun, sebuah gerai nasi lemak yang terletak di Cyberjaya, Selangor sememangnya berbeza apabila mempunyai seek0r anjing sebagai ‘duta’ perniagaan mereka.

Ciapan asal di laman Twitter

Bercerita kepada mStar, peniaga nasi lemak, Ahmad Lela, 67, berkata dia mengenali Doggo ketika memulakan perniagaan di sekitar kawasan Cyberjaya pada 2016.

Berdasarkan satu ciapan tul4r di laman Twitter, anj1ng yang diberi nama Doggo itu dilihat setia menunggu berhampiran gerai nasi lemak tepi jalan itu, seolah-olah menjadi ‘peng4wal’ memerhati pelanggan lalu-lalang membeli makanan.

118 300x225 1

“Bila umur saya 60 dan saya dah bersara baru saya mula berniaga nasi lemak sepenuh masa dengan isteri, kami kemudian pindah berniaga di Cyberjaya.

“Waktu itulah Doggo muncul dalam hidup kami dan ada dengan kami sampai sekarang. Orang Cyberjaya biasa panggil gerai kami ni sebagai Nasi Lemak Anjing atau Nasi Lemak Doggo.

“Memang dah melekat nama tu, kalau orang luar dengar mesti macam pel1k kenapa nama gerai sampai macam tu sekali, k4sar sangat bunyi dia, tapi sebenarnya ada kisah tersendiri,” ujar Ahmad.

“Kami dah berniaga nasi lemak dari tahun 2001 di Bandar Baru Bangi, tapi waktu tu saya bekerja sebagai juruteknik dan saya cuma tolong isteri berniaga.

Tiap-tiap hari sebelum kami buka gerai pukul 7 pagi, kami akan siapkan lauk untuk Doggo, biasanya ayam goreng.

Tiap-tiap hari sebelum kami buka gerai pukul 7 pagi, kami akan siapkan lauk untuk Doggo, biasanya ayam goreng.

Menurut Ahmad, lokasi gerainya di Cyberjaya mempunyai banyak tapak pembinaan kerana kawasan itu sedang pesat membangun.

“Kontraktor-kontraktor Cina yang uruskan tapak pembinaan ni mereka bela anj1ng untuk tolong jagakan barang dekat dalam tu. Banyak ekor yang mereka bela.

“Tapi bila pembinaan tu dah selesai, anj1ng ni semua mereka tinggal je dan kami rasa kesi4n bila tengok. Dari situ la kami mula bagi makan dekat anjing.

117 300x200 1

Menurut Ahmad, lokasi gerainya di Cyberjaya mempunyai banyak tapak pembinaan kerana kawasan itu sedang pesat membangun.

“Kontraktor-kontraktor Cina yang uruskan tapak pembinaan ni mereka bela anj1ng untuk tolong jagakan barang dekat dalam tu. Banyak ekor yang mereka bela.

Perniagaan ‘Nasi Lemak Doggo’.

“Yang tinggal sampai sekarang dengan kami cuma Doggo, anjing yang lain datang dan pergi, bersilih ganti tapi Doggo kekal sebagai ‘along’ kawasan,” ujar Ahmad berjenaka.

“Doggo ni pada asalnya anak kepada seek0r ibu anjing ni, Doggo ada banyak lagi adik-beradik yang lain tapi lama-kelamaan semua hil4ng.

“Tiap-tiap hari sebelum buka gerai pukul 7 pagi, kami akan siapkan lauk untuk Doggo, biasanya ayam goreng. Bahagian ayam yang orang kurang suka contohnya tengkuk dan paha itu kami bagi dekat Doggo.

Ahmad memaklumkan mereka memberikan Doggo makanan ayam goreng setiap pagi dan beberapa lauk lain yang masih berbaki apabila mahu menutup gerai.

“Dan kalau nak tahu, kami sebenarnya ada sponsor untuk bagi Doggo dan kawan-kawannya makan, ada tauke dari satu syar1kat ni offer duit bila mereka nampak kami bagi makanan dekat anjing.

116 300x286 1

Doggo menjadi penjaga di hadapan gerai.

“Ada pelanggan yang beli nasi lemak dari kami, ingatkan untuk dia sendiri rupanya nak bagi dekat Doggo, tapi kami tak bagi dah lepas tu sebab sisa bungkusan dengan plastik buatkan kawasan tu jadi kotor,” kata Ahmad.

“Ramai yang sal4h faham bila nampak badan Doggo sihat, mereka ingat sebab kami bagi dia makan banyak tapi itu sebenarnya sebab dia dah dim4ndulkan, Doggo ni anjing betina.

“Ada satu badan bukan kerajaan (NGO) ni tolong m4ndulkan mungkin nak tolong kawal populasi anjing dekat kawasan ni.

“Lepas dah dim4ndulkan tu terus naik mend4dak berat badannya, itu nampak dia macam ‘sado’ je,” ujar Ahmad.

Ketika ditanyakan adakah Doggo tegap dan sasa kerana dijamu makanan yang lazat, Ahmad berkata ia diseb4bkan faktor perubatan.

“Mereka bagi dalam RM200 suruh guna untuk bagi Doggo makan. Kami jadi orang tengah. Pelanggan pun ada yang nak bagi Doggo makan.

Ahmad juga berkongsi bagaimana Doggo akan sentiasa berada di samping mereka walaupun beberapa kali berpindah lokasi sepanjang mereka berniaga di Cyberjaya.

Walaupun berpindah lokasi, Doggo tetapi setia mengikut Ahmad.

“Pindah sebab pih4k berku4sa kata depan traffic light tu tak selamat nak berniaga. Yang menariknya bila kami buka kedai dekat tempat baharu tu, Doggo tahu mana nak cari kami, jarak dalam 300 meter dari lokasi lama.

“Dah jadi rutin, bila kami buka kedai je, Doggo akan datang standby dan tunggu untuk waktu makan dia iaitu bila kami dah selesai berniaga dalam pukul 10 pagi macam tu.

Ahmad meng4kui sejak Doggo menjadi sebahagian dari identiti gerainya, pintu rezeki dia dan isterinya terbuka luas.

“Kadang-kadang kalau nampak Doggo dah lapar sangat, kami akan bagi dia makan dulu sebelum mula berniaga,” ujar Ahmad.

“Lauk paling popular dekat gerai kami ialah paru, memang setiap hari licin habis. Karipap sardin kami pun orang cakap sedap,” kata Ahmad mengakhiri bicara.

“Sejak nama Doggo dah vir4l dekat media sosi4l, ramai yang datang ke gerai kami dari jauh semata-mata nak jumpa Doggo dan sambil tu mereka beli makanan kami juga.

Sumber:Mstar

 

 

 

 

 

Leave a Comment