Anak Menangis Merayu Ayah Bagi Peluang Bermain, Bukan Hanya Asyik Disuruh Belajar

Anak Menangis Merayu Ayah Bagi Peluang Bermain, Bukan Hanya Asyik Disuruh Belajar

Cukup menyayat hati menyaksikan rakaman video viral 2 minit yang memaparkan seorang anak perempuan menangis teresak-esak sambil merayu cuba menjelaskan pada ayahnya agar dia juga perlu rehat dan bermain. Bukan hanya asyik dibebankan untuk belajar berterusan tanpa henti.

Perlu Masa Berehat

Di samping itu, ‘keberanian’ budak perempuan ini dalam meluahkan perasaan yang terbuku di hatinya cukup mengagumkan. Bijak memberikan penjelasan dan hujah yang bernas, atas rasional tindakan ayahnya yang hanya tahu menyuruhnya belajar.

“Saya nak tanya satu soalan. Boleh tak?”
“Adakah saya layan ayah dengan teruk?”
“Adakah saya ada buat salah?”

“Namun tak kiralah apa pun, boleh tak ayah bagitau saya. Jadi saya boleh berubah.”

“Saya perlukan masa untuk diri sendiri. Tapi saya tak boleh ada kebebasan sendiri. Saya tak boleh nak habiskan semua masa yang ada dengan hanya belajar.Malah nak belajar semua pun, saya perlukan masa untuk berehat. Ayah faham tak?” ujar kanak-kanak ini sambil menangis teresak-esak.

490467

“Saya dah habiskan semua kerja sekolah, dan semua kerja-kerja lain pun dah siap. Jadi apakah alasan yang membuatkan saya tak boleh bermain? tambah kanak-kanak ini.

“Saya dah siap semua kerja sekolah. Jadi apa masalahnya untuk saya bermain?” tegasnya sekali lagi.

490470

Faham Kehidupan Kanak-Kanak Zaman Ini

Namun ayah kanak-kanak ini menjelaskan bahawa anaknya boleh bermain namun dalam tempoh yang tidak terlalu lama. Malah menjelaskan bahawa dirinya tidak memberikan tekanan pun pada anaknya.

Sebaliknya disangkal oleh anak bijak ini dengan menjelaskan bahawa dia selalu tidur pada pukul 9 malam, malah tak pernah pun bermain sehingga ke lewat malam.

“Apa yang ayah suruh, robot pun tak mampu lakukan. Walaupun saya ada 8 tangan, pun saya tak mampu buat. Ayah masih rasa tak terlalu beri tekanan pada saya?” ujarnya sambil mengesat tisu dan mengharapkan ayahnya memahami apa yang dilaluinya selama ini.

490469

Di akhir sesi luahan hati ini, budak perempuan ini sempat menasihatkan ayahnya supaya lebih faham dan menerokai kehidupan kanak-kanak ketika zaman ini.

490466

490465

PerhatianMyinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami.

Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama.

Sumber: Mingguanwanita

Leave a Comment