Akhirnya isu pengeluaran KWSP terjawab, ini keputusan terkini kerajaan

Akhirnya isu pengeluaran KWSP terjawab, ini keputusan terkini kerajaan

Akhirnya isu pengeluaran KWSP terjawab, ini keputusan terkini kerajaan – Teka teki berkenaan pengeluaran bersasar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akhirnya terjawab selepas Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan mengumumkan keputusan kerajaan di Dewan Negara semalam.

Ketika menggulung usul pengeluaran KWSP di Dewan Negara, Ahmad Maslan mengulangi pendirian kerajaan untuk tidak membenarkan pengeluaran KWSP dan menyarankan agar rakyat menggunakan alternatif seperti berniaga untuk menyelesaikan masalah.

Pendirian pemimpin kanan kerajaan itu sekali gus menolak usul tersebut yang dibahaskan di Dewan Negara.

“Carilah segala perkara itu, RM40 bilion itu untuk membantu rakyat yang kesusahan dan bukan hanya menunggu untuk mengeluarkan (KWSP) untuk kali kelima,” katanya memetik laporan Kosmo! Online.

Dalam pada itu, katanya, kerajaan juga telah mengumumkan pelbagai bantuan untuk diberikan kepada rakyat menerusi Belanjawan 2023 termasuk bantuan hari raya dan Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

Akhirnya isu pengeluaran KWSP terjawab, ini keputusan terkini kerajaan

“Antara bantuan yang telah diumum kepada ahli-ahli KWSP, inisiatif penambahan caruman sebanyak RM500 dan insentif i-Saraan daripada RM250 kepada RM300 setahun.

“KWSP adalah simpanan hari tua, bukan simpanan hari muda. Ia simpanan untuk masa depan. Kalau kita nak selesaikan masalah ketika ini, kita perlu ada option (pilihan) yang ketiga dan bukan hanya perlu berhutang.

Akhirnya isu pengeluaran KWSP terjawab, ini keputusan terkini kerajaan

Akhirnya isu pengeluaran KWSP terjawab, ini keputusan terkini kerajaan

“Kalau tak mahu berhutang, jangan pergi ah long tetapi kita boleh berniaga kerana ada RM40 bilion pinjaman mudah yang kita berikan dalam Belanjawan 2023.

Semak Juga: 🏔🗻Malaysia bakal alami gempa bumi

Mohon di sini: Bantuan AidilFitri RM 300 Dalam Proses Pengkreditan

“Ini supaya mereka ada motivasi untuk menambah caruman. Satu lagi dalam bajet, kita tambah jumlah caruman sukarela setahun daripada RM60,00 kepada RM100,000.

“Jadi, kalau nak kata kerajaan ini tak bertanggungjawab, tak menolong rakyat, itu adalah satu perkara yang sangat-sangat tidak betul,” ujarnya.

Tambah Ahmad, sebab utama pengeluaran KWSP itu tidak dibenarkan kerana (Kerajaan Perpaduan) ingin menjadi kerajaan yang bertanggunjawab.

“Mungkin lepas kali kelima, minta lagi kali keenam dan ketujuh. Kalau (kerajaan) nak popular, luluskan sahaja. Tetapi kita ingin menjadi kerajaan yang bertanggungjawab maka kerajaan tidak menerima usul yang dibentangkan,” katanya.

Kredit : KosmoOnline

Join Telegram: https://t.me/portalsemakanmalaysia

Perhatian – Myinfokerja kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih.

Sudah baca jangan lupa like komen dan share kan pada kawan-kawan atau keluarga kita agar dapat manfaat bersama. Terima kasih semua. Klik sini Join Telegram Myinfokerja dan sini link whatsapp kami untuk info info bantuan kerajaan secara free. – Akhirnya isu pengeluaran KWSP terjawab, ini keputusan terkini kerajaan

Leave a Comment