Ahli KWSP dibenarkan menggunakan Akaun 2

Ahli KWSP dibenarkan menggunakan Akaun 2 Melalui i-lindung- Mohon segera!

Ahli KWSP dibenarkan menggunakan Akaun 2 – i-Lindung pada asasnya adalah platform layan diri dalam i-Akaun (Ahli) yang digunakan untuk tujuan pembelian produk perlindungan di bawah Pelan Perlindungan Ahli (PPA) daripada setiap Akaun 2.

Melalui PPA ini, ahli kini dibenarkan membeli produk insurans/takaful daripada Syarikat Insurans & Takaful (SIT) yang diluluskan oleh KWSP.

Pelbagai jenis bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh Kerajaan untuk membantu mereka yang memerlukan

Bantuan ini diperkenalkan melalui pelbagai Kementerian, Jabatan atau Yayasan di peringkat Persekutuan atau Negeri mengikut tanggungjawab dan kumpulan sasar masing-masing.

Dalam perkembangan lain, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) nampaknya telah memperkenalkan platform dikenali sebagai i-Lindung kepada semua ahlinya.

Artikal LAIN: Bantuan Risda RM 600 Cara Mohon dan semakan Bantuan RM 600 Melalui Telefon Bimbit 

Cara Menggunakan i-Lindung
Bagi beliau yang mempunyai syarat-syarat kelayakan dan ingin membeli produk SIT melalui i-Lindung, ia boleh dilakukan dengan prosedur berikut:

-Log masuk ke i-Akaun (Ahli);
-Klik pada tab i-Lindung;
-Pilih produk yang ditawarkan oleh SIT;
-Lengkapkan maklumat di portal SIT;
-Kebenaran untuk potongan dari Akaun KWSP;
-Penerimaan penyata maklumat dari SIT.

Dimaklumkan bahawa perlindungan akan bermula pada hari polisi/sijil dikeluarkan oleh SIT. Polisi/sijil akan dihantar melalui e-mel oleh SIT dan juga boleh didapati dalam Pelan Perlindungan Saya di bawah i-Protection.

Setelah permohonan diluluskan, pembayaran kepada SIT tidak akan dibuat serta-merta dan mungkin akan mengambil masa dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, status polisi/sijil akan kekal aktif melainkan pembayaran ditolak.

Ahli KWSP dibenarkan menggunakan Akaun 2

Untuk maklumat lengkap tentang i-Lindung, boleh rujuk di Portal Rasmi KWSP – DI SINI.

Ahli KWSP

Leave a Comment